A Markusovszky kórház befogadná a feketeruhás nővért

Sándor Mária volt a vendég a Kerekasztal a népbutítás ellen szombat esti beszélgetésén, Szombathelyen.

Sándor Mária volt a Kerekasztal a népbutítás ellen civil kezdeményezés soron következő vendége szombat este. A volt ápolónő azzal hívta fel magára a közvélemény figyelmét, hogy felemelte a szavát az egészségügyben dolgozók kizsákmányolására és kizsigerelésére. Nem csoda, hogy a szinte mindenkit érintő terület sok nézőt vonzott. Tele volt a szombathelyi Pistons Pub felső terme.

Kerekasztal a népbutítás ellen - Sándor Mária
Sokan kíváncsiak voltak a fekete ruhás nővérre
Garai Antal Atom

Mi volt az utolsó csepp?

Kérdezte elsőként az este moderátora, Tarnai Vera. A válasz pedig megdöbbentő volt. Sándor Mária azt mesélte, hogy a szabályzat szerintinél több csecsemő jutott volna rá az egyik műszakban az intenzíven, így be kellett hívni az egyik kolléganőjét dolgozni, akinek a haldokló apját kellett otthagynia a munka miatt. Nem volt választás, nem volt más ember. Ez volt az a pillanat, amikor Mária úgy érezte, hogy nincs más hátra, meg kell törnie a beletörődéssel járó csendet. Erre még rátett egy lapáttal, hogy a plusz órákat nem is fizetik ki. Amikor pedig az érdekképviselettől várnának megoldást, azok is csak mismásolnak, vagy hangoztatják, hogy mennyit dolgoznak, közben pedig semmi nem változik.

Kerekasztal a népbutítás ellen - Sándor Mária
Kiss László is arról beszélt, hogy az ágazat több sebből vérzik
Garai Antal Atom

Ezért döntött úgy, hogy saját kezébe veszi a sorsát, és hallatni kezdi a hangját. Sándor Mária szerint a legjobban bizonyítja az egészségügy kaotikusságát és azt, mennyire nincs gazdája a területnek, hogy amikor Áder Jánost kereste meg az ágazat gondjaival, akkor a köztársasági elnök azt válaszolta, hogy neki nincs ehhez kompetenciája.

Máriát elkísérte az 5.12 Szakszervezet elnöke, Kiss László is. Kiss-sel együtt alapították a szervezetet, az elnök egyébként máig az egészségügyben dolgozó pszichiátriai ápoló. Szerinte a magyar egészségügyet csakis ellenzéki összefogással lehet rendbe tenni.

Az egészségügy rendbetétele nem az abban dolgozók, hanem az egész magyar társadalom érdeke

- hangsúlyozta Kiss.

Több sebből vérzik az ágazat

Sándor és Kiss is rávilágított arra, hogy több sebből vérzik a rendszer. Egyrészt ott vannak az alul fizetett szakemberek. Mária saját bevallása szerint 22 év munka után, heti hét nap munkával 140 ezer forintos fizetéssel büszkélkedhetett a csecsemőintenzíven, de van olyan kollégája, aki szintén ennyi évvel a háta mögött, egy másik területen 87 ezret visz haza. Másrészt pedig óriási eszköz problémákkal néznek szembe nap, mint nap. A nővér arról számolt be, hogy nyugaton már leselejtezett eszközöket vesznek át magyar kórházak. Emiatt is hagyják itt a magyar orvosok a magyar egészségügyet.

Olyan, hogy röghöz kötés, olyan nincs is.

Vagyis van, de csak elméletben. A nyugat-európai országok ugyanis nevetve kifizetik a szakorvos költségeit, így a tandíjtartozást is.

600 milliárd kéne

Előjött az is, hogy mennyi pénz kellene az ágazatba. Sándor Mária azt mondta, okos emberek véleménye szerint 600 milliárdot kellene belepumpálni az ágazatba.

Kerekasztal a népbutítás ellen - Sándor Mária
Közel két óráig boncolgatták az okokat és a lehetséges megoldásokat
Garai Antal Atom

De ha már pénz, a régi többlépcsős, biztosítós rendszerről is beszéltek, arról, hogy mennyire lenne az igazságos. Mielőtt még választ kaptunk volna rá, egy dolgot tisztáztak a vendégek. Olyan, hogy társadalombiztosítás, olyan már nincs. Az alaptörvény ugyanis szanálta az alanyi jogon járó betegellátást, helyette egészségügyi hozzájárulást, vagyis adót fizetünk. Ami tulajdonképpen semmire sem jogosít.

Ugyanakkor igazságosabb rendszer lenne, ha mindenki a magánklinikákra menne. Ott ugyanis közlik az emberrel, hogy mennyi az annyi. És minden kétséget eloszlatva az is kiderült, teljesen felesleges a hálapénz a dokik zsebébe tömni, ugyanis így is, úgy is töménytelen beteg jut egy orvosra. A pénzzel senki sem kap több figyelmet.

Szombathelyre akarták hozni a fekete ruhás nővért

A beszélgetés végén a nézőknek is volt lehetősége kérdezni, végül a szombathelyi Markusovszky Kórház osztályvezető-helyettese, Dr. Liszt Attila fül-orr-gégész főorvos is szót kért. Kiderült, hogy a szombathelyi kórházban kitették egy időre a ma esti esemény meghívóját. Azonban le kellett szedni, utána vissza sem került. Hát ezért nem volt a teremben több száz helyi egészségügyi dolgozó. A főorvostól azt is megtudhatta a közönség, hogy nemrég egy tanácskozáson ő maga javasolta, hogy ajánljanak állást a nővérnek, ám a kollégáktól csak néma csendet kapott válaszként.

Azt is elmesélte, hogy a kórház közel 15 műtőjét olyan túlterhelt műtősnőkkel kell üzemeltetni, akik másodállásban hol takarítanak, hol hetekre kényszerülnek kimenni Ausztriába koszorút kötni, hogy el tudják tartani a családjukat. Folyamatos a szombathelyi kórházban a nővér és a takarítónő hiány. Ez utóbbi pedig szintén nagyon fontos, hiszen egy kórház rendben tartása higiéniai szempontból nem utolsó a sorban. A főorvos hozzátette, hogy volt olyan rezidens kolléga, akinek a svéd állam olyan szerzősét kínált, aminek elfogadása után fél éves intenzív nyelvleckét, költöztető kamiont és a tandíjhátralék rendezését kapta. Ennyit a röghöz kötésről. Egy másik volt szombathelyi rezidens pedig szintén Svédországba igazolt át, ahol első havi fizetéséből vadiúj Volvót, a második havi keretéből egy családnak elegendő lakást vett. A harmadik hónapban pedig kifizette az egyetemi oktatását.

Liszt főorvos arról is beszámolt, hogy több száz társával együtt kilépnek a „nyugdíjas” LIGA szakszervezetből és hamarosan egy forradalmibb és tenniakaró szakszervezetbe lépnek át. Ezzel is folytatva azt a szellemiséget, amit Sándor Mária és társai elindítottak.

Sándor Mária és Kiss László végül azzal zártak, hogy folytatják a munkát. Hiszen ők meg akarják mutatni, hogy képesek emberek maradni az embertelen körülmények között is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet