A matektanárok több mint fele felmond a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban a státusztörvény miatt

A nyolc matekszakos közül hárman már felmondtak, ketten "csak" a jövő héten.

A nyolc matekszakos tanár közül összesen öten távoznak a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanári karából - erősítette meg lapunknak Simonné Baranyai Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Vasi megyei elnöke, az iskola egyik tanára.

VB

Elmondta, az elmúlt napokban összesen

három matek szakos tanár adta be a felmondását, ketten pedig a jövő héten tervezik.

Mindannyian a héten elfogadott és szentesített státusztörvény miatt döntöttek a távozás mellett.

A tankerület szerint ez egy természetes folyamat

"A Szombathelyi Tankerületi Központ által fenntartott intézmények egyikéből sem jeleztek a mai napig jelentős, a korábbi évektől érzékelhetően eltérő számú lemondási szándékot a pedagógusok részéről. Általában nyáron vált munkahelyet a legtöbb pedagógus, ez minden évben általános jelenség" - közölte a Szombathelyi Tankerületi Központ a felmondásokról elsőként beszámoló Szombathelyi Televízióval.

Azt is közölték, szerintük a tanév a szokott rendben el fog indulni.

Arra a kérdésünkre, hogy pontosan hány tanár mondhat fel Szombathelyen, Simonné Baranyai Zsuzsanna azt mondta, pontos számokat még nem tudnak, de a későbbiekben tájékoztatást fognak erről is adni.

A most felmondott matekszakos tanárok ügyében kerestük az iskolát is. Itt azt közölték lapunkkal, hogy a nyári szabadságolások miatt legkorábban csak július 19-én, vagyis majdnem két hét múlva tudnak nyilatkozni.

Hogy jutottunk el idáig?

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk Elfogadták a státusztörvényt 2023. July 04. 12:15 , a most elfogadott törvény szerint a tanév július 15-ig meghosszabbítható, ha előre látott okokból nem lehet a tananyagot leadni. Megszűnik továbbá a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, helyette a kormány a foglalkoztatotti jogviszonyt vezeti be, a tanárokat és a diákokat pedig bármikor átvezényelhetik másik intézménybe, ha az állami fenntartású iskola működése bármely okból nem biztosítható.

Rétvári Bence államtitkár egyébként kedd reggel az M1-en azt mondta Rétvári Bence szerint a státusztörvény jó lesz a pedagógusoknak 2023. July 04. 10:13 , folyamatosan egyeztettek a pedagógus szakszervezetekkel, ami szerinte csak jó lesz a tanároknak, akik teljesítményük alapján kapják majd a fizetést.

A törvény ellen folyamatosan tüntettek tanárok, diákok, és a pedagógus szakszervezetek is. Legutóbb Szombathelyen júniusban, amikor el is temették a magyar közoktatást.

A magyar közoktatás temetése Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

A törvény elfogadása előtt ötezer pedagógus jelezte, ha a képviselők megszavazzák a törvényt, felmondanak. A törvényt csütörtökön Novák Katalin köztársasági elnök aláírta Novák Katalin aláírta a státusztörvényt 2023. July 06. 14:13 , és 2024. január 1-jétől lép hatályba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet