A Momentum elvenné a Novák Katalinnak élete végéig járó juttatásokat

A mostani szabályozás szerint élete végéig járna neki fizetés, titkárság és a köztársasági elnök megszólítás is.

„A volt köztársasági elnököt, valamint a köztársasági elnök és a volt köztársasági elnök özvegyét nem illetik meg az ebben az alcímben meghatározott jogosultságok és juttatások, ha a köztársasági elnök megbízatása az Alaptörvény 12. cikk (3) bekezdés e), f) vagy g) pontja alapján szűnt meg” – áll abban a módosítójavaslatban, amelyet Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője nyújtott be - írja az rtl.hu.

Ez a három idézett eset a következő:

- ha az elnök összeférhetetlenség kimondásával;

- lemondással;

- vagy a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással távozik.

Az indoklás szerint „a jelenlegi szabályozás újragondolása vált szükségessé, mivel súlyosan méltánytalan helyzetet teremthet, ha a köztársasági elnököt a lemondása esetén is élete végéig különféle jogosultságok és juttatások illetik meg”.

A törvény szerint Novákot a lemondása után is köztársasági elnöknek kell szólítani, csak úgy, mint még élő elődjeit, Schmitt Pált és Áder Jánost.

A Telex cikke szerint a volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 4,5 millió forint havonta.

Novák Katalinnak, miután elhagyja a Sándor-palotát, családjával a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából is ki kell költöznie, ám az Országgyűlés Hivatalától kap egy másik lakást egyfős személyzettel, és a fenntartási költségeket is az állam állja.

A volt köztársasági elnök élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és személyes autóhasználat illeti meg. A titkárság elhelyezését és működési költségeit is az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet