A nagy szombathelyi kézilabdaháború: mindent a TAO-s pénzekért

TAO-biznisz. Ez lenne a válasz arra, hogy miért kellett egy működő, eredményes kézilabda klubra egy másikat alapítani? Már rég nem a sport, hanem a pénzleosztás a lényeg?

A Nyugat.hu-n is többször beszámoltunk a Szombathelyi Kézilabda Akadémia kálváriájáról. A Haladás VSE-ből kiváló, megalakulását 2015-ben bejelentő egyesületnek jelenleg 500 igazolt sportolója van. Női felnőttcsapatát egyetlen győzelem választja el, hogy a világklasszisok sorát felvonultató elsőosztályba jusson.

Minek ide még egy csapat?

2016-ban gond nélkül nyerték meg a harmadosztályt, és nem titkoltan azzal a céllal vágtak neki a bajnokságnak, hogy két éven belül a legjobbak közé jussanak. Ennek tükrében volt meglepő, hogy 2016-ban a Haladás bejelentette: női csapatot indít a másodosztályban. Úgy, hogy a klubnak nem voltak játékosai, edzői, utánpótlása. A napok alatt összerakott együttes csődöt is mondott a pontvadászatban, egy fordulóval a bajnokság vége előtt már matematikailag is kiestek a bajnokságból.

Gól? Öngól?
Vágvölgyi Bálint

Az eredményesség azonban nem határozza meg, hogy a sokszor politikailag irányított TAO-pénzek merre vándorolnak. Így az utánpótlásban és felnőtt szinten is jóval gyengébben teljesítő, kevesebb sportolóval rendelkező HVSE női kézi csapata legutóbb már több állami támogatást tudott lehívni, mint a Kézilabda Akadémiáé. 86 millió forintról beszélünk egy olyan csapatnál, amelyik a félprofi NB I B-ben sem tudta megállni a helyét.

Gondok vannak a Haladás csapatát működtető kft-vel is. A birtokunkban lévő dokumentumok szerint a HVSE Sport Kft. évekig szabálytalanul működött. Bokor Zsolt, a kft. vezetője sokáig a kft. felügyelő bizottságának elnöke is volt.

A jogi nonszenszre többen felhívták a figyelmet, a felügyelőbizottság egyik tagja a cég 2015-ös beszámolóját sem volt hajlandó aláírni, mert nem akart résztvenni a törvénytelenségben. Erről tájékoztatták a HVSE elnökét, Homlok Zsoltot is.

A törvénytelenségek sora ezzel még nem ért véget. A kft. taggyűlési határozat nélkül hajtott végre személycseréket, és szintén törvénytelen módszerekkel – taggyűlés megtartása nélkül - szüntették meg az összeférhetetlenséget. A háttérben valószínűleg itt is a TAO-pénzek fölötti rendelkezés lehetősége volt. A Haladás VSE Sport kft. tulajdonosa a HVSE tagsága, sportolók, edzők, vezetők - őket kerülték meg a döntéseknél.

A kft. egyébként szintén felhatalmazás nélkül adott el tulajdonrészt az érdi kézilabdacsapatnak, ezáltal lett jogutód, majd ezt visszavásárolva indulhatott el a klub a másodosztályban. Ez kimerítheti a hűtlen kezelés vétségét.

A Szombathelyi Kézilabda Akadémia csarnoképítési tervét is keresztülhúzták, pedig az egyesület városi támogatás nélkül épített volna egy minden igényt kielégítő, elsőosztályra is alkalmas csarnokot. Ez különösen azért lett volna fontos, mert mint kiderült, a Hali-pálya mellett, 13 milliárd forintos beruházásból épülő „multifunkciós csarnok” nem lesz alkalmas az NB I-es mérkőzések megtartásra.

Küzdelem a két szombathelyi csapat meccsén
Garai Antal Atom

Már megint a TAO-pénzek

Úgy tudjuk, hogy Farkas Hende Csaba fideszes parlamenti képviselő bizalmát élvezi, és a politikus élettársa, a megyei szövetség elnökségébe is beválasztatott Szajlai Mónika is azt az elképzelést támogatja, hogy a Szombathelyi Kézilabda Akadémia helyett az eredménnyel és bázissal egyáltalán nem rendelkező Haladásos kézilabdacsapat képviselje Szombathelyt a hazai bajnokságban - és ezzel együtt legyen jogosult a TAO-pénzek igénylésére, és felhasználására.

Farkas Ágnes egyébként korábban tett egy kísérletet arra, hogy törekvéseit „átverje” az érintetteken. 2016. június 9-én kelt levelében Szombathelyt érintő sportág stratégiai-egyeztetésre hívta a szereplőket, ami hatalmas felháborodást keltett az önkormányzatban is.  Koczka Tibor, sportért felelős alpolgármester levélben követelte, hogy Farkas vonja vissza a kezdeményezést, mert erre nincs felhatalmazása, és felszólítja, hogy vele egyeztessen. Hogy ez megtörtént-e arról nincs információnk.

Az egyiknek sikerül, a másiknak...

Ami a tényeket illeti: a Szombathelyi Kézilabda Klub második a pontvadászatban, és reális esélye van feljutni az első osztályba, míg a Haladás kiesett a másodosztályból. Ezzel együtt sem biztos azonban, hogy ki nyeri a nagy szombathelyi kézilabdaháborút, és ezzel együtt ki rendelkezhet a TAO-s milliók fölött. 

Természetesen szerettük volna megkérdezni Homlok Zsoltot a HVSE elnökét is a kialakult helyzetről, a Kft-t érintő törvénytelenségekről, de nem jártunk sikerrel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport