A német-orosz szakítás meglökte az árakat a gázpiacon

A Gazprom egyre kevesebb gázt szállított ezért az Uniper felmondja a szerződést és még kártérítést is követel.

A német energiaszolgáltató cég, az Uniper bejelentette, felmondja az orosz Gazprom Exporttal fennálló hosszú távú gázvásárlási szerződését és 13 milliárd eurós kártérítést követel. A németek azért szánték el magukat a jelentős lépésre, mert a Gazprom 2022 óta egyre kevesebb gázt szállított, így az Unipernek más forrásból kellett pótolnia a kieső mennyiséget, ez pedig plusz költségekkel járt.

Ezzel egy fél évszázados partnerség szakad meg, ami hatással lehet a többi uniós energiaszolgáltatóra is, akik szintén szerződésben állnak az oroszokkal. A bejelentés hatására emelkedni kezdtek a gázárak.

Az Unipernek múlt héten adott igazat a stockholmi bíróság és azt is kimondták, a németeknek joguk van kártérítést követelni. Ezzel szemben a Gazprom is bírósághoz fordult, nekik a szentpétervári bíróság ítélt meg 14 milliárd dolláros kártérítést az Uniperrel szemben.

Az osztrák OMV leányvállalata jelezte, hogy képes lesz más forrásokból pótolni az orosz gázt, ha az ügy továbbgyűrűzik és nem kapják meg a 2040-ig érvényes szerződésben foglalt évi 6 milliárd köbméter gázt a Gazpromtól. A magyar kormány egy májusi rendelettel próbálta megakadályozni, hogy a magyar állami MVM kifizetéseit lefoglalják a nyugati végrehajtók - írja a Portfolio.hu.

Az Uniper bejelentése után ma 2-3 százalékkal emelkedtek a gázárak a holland TTF gáztőzsdén. Az orosz-ukrán tranzitszerződés év végén lejár, így bizonytalanná válik az orosz gáz szállítása a régióba. Az Uniper más cégekkel közösen tárgyalásokat folytat egy olyan megoldásról, ahol az ukránoknak nem közvetlenül az oroszokkal szerződnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek