A perverzió ártatlansága? Saudek, aki sohasem tagadta, hogy imádja a nőket

Jan Saudek világhírű fotóművész, akinek életéről most készült film. Képeit Magyarországon is sokan ismerik, akik mégsem, azok számára íme egy kis ízelítő… Érdemes megnézni, bár nem gyerekeknek való!
Life 1966 - Saudek talán leghíresebb képe...
Nyugat.hu

Jan Saudek a kortárs fotóművészet egyik legismertebb alakja világszerte. Magyarországon is sokan ismerik nevét, a szakmabelieken kívül is: reprodukciói a világ sok pontján kaphatóak, állandó kiállításai pedig számos cseh nagyvárosban megtekinthetőek. Merész és meghökkentő képeinél csak élete izgalmasabb.

Jan Saudek
Nyugat.hu

Jelenleg 79 éves, házasságon belül 5 feleségtől 7 gyermeke született eddig, és már várja a nyolcadikat! Most mutatják be Csehországban az életéről szóló filmet, és a hírek szerint 2015-ben Magyarországon is lesz nagyobb kiállítása – ennek apropójából írunk róla.

Egy kis ízelítő...

„Régen azon stresszeltem, hogy megéljem a gyermekeim 18. születésnapját, aztán hogy fejben tartsam a számukat, most meg azon izgulok, hogy a következő utód születését megérjem!” – mondta a minap egy interjúban a kalandos életű művész. A sajtó által emlegetett és felsorolt 7 gyermekes lista csak a házasságban születetteket tartalmazza, de bőven akad még itt-ott utód a világban, talán olyan is, akiről nem tud. „Egy tucat a minimum” – legalábbis Saudek szerint. Mindenesetre a mostani édesanya (34 éves) büszke arra, hogy „rekordot” ért el – az ugyanis valószínű, hogy ő az egyetlen, akitől Saudek immár harmadik gyermekét várja.

Egy plakát...
Nyugat.hu

Saudek sohasem tagadta a nők iránti vonzalmát, és azt sem, hogy – különösen cseh szemmel – meglehetősen szabados életet élt és él. Úgy tűnik, ez a minta „öröklődik”: legidősebb fia Samuel (51 éves) édesapja volt barátnőjével, azaz mostohaanyjával él együtt, és négy gyermekük van. Saudek (jelenleg) legfiatalabb gyermeke Anna-Marie, 5 esztendős.

Férfi és nő - Saudek szerint
Nyugat.hu

Saudek prágai zsidó családból származik, rokonságának legtöbb tagja a haláltáborokban vesztette életét. Az erotika és az ártatlanság különös, már-már perverz ábrázolásával lett világhírű, és azon kevés művészek közé tartozik, akiknek képeit első látásra felismerheti a nem szakmabéli is. Már a 70-es években ismert lett Nyugat-Európában, ezért hamar a megfigyelt művészek sorába került, többször zaklatta a rendőrség. Képeit a mai napig sokan használják fel lemez- vagy könyvborítókhoz, színházi díszletekhez, és a galériákban is keresett daraboknak számítanak. Saudek ikertestvére a cseh(szlovák) képregény-művészet úttörő alakjának számít.

Férfi és nő 2.
Nyugat.hu

A Fényképész (Fotograf) című filmet 2015 januárjában mutatják be a cseh mozikban, de már most érdeklődnek német, francia, sőt amerikai forgalmazók is. A forgatókönyvet a rendezőnő (Irena Pavlásková) és Jan Saudek együtt írták, főszereplője a hollywoodi filmekben is fel-felbukkanó Karel Roden.

Nő, férfi nélkül (?)
Nyugat.hu
Jan Saudek
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra