A szombathelyi börtönbölcsiben is járt a Mikulás

Kilenc kisgyerek várta itt, de annál nagyobb izgalommal. A Mikulás azonban mindenhová odatalál.

Kilenc kisgyermek várta izgatottan a Mikulást december 6-án a szombathelyi börtön bölcsődéjében. A büntetés-végrehajtás újabb családbarát intézkedéssel bővítette a palettáját és tavasszal megnyitotta első munkahelyi bölcsődéjét.

Becenevén, a „BöriBölcsi” a börtön területén, de a fogvatartotti részlegektől teljesen elkülönülő épületrészben kapott helyet.

Nina, Anna, Rebeka, Olivér, Noel, Flóri, Levi, Zéti és Dani szerdán szép ruhában gyülekeztek a BöriBölcsi egyik csoportszobájában.

Mikulás a börtönbölcsiben
bvop

A nagyszakállú beléptetéséről, biztonsági ellenőrzéséről nem tisztünk beszámolni, a lényeg az, hogy a manói egészen biztosan frissítették a címlistát, így szerencsére a Mikulás is tudta, hogy a szombathelyi börtönben nyílt egy bölcsőde, ahova Söptére menet feltétlenül be kell kopogtatnia.

Jól is esett neki a rövid pihenő, hiszen – mint mondta -, nagyon elfáradt útközben. A Szafari csoport szobájában énekkel és terített asztallal – tejjel, sütinyalókával és grincskeksszel – várták a gyerekek és gondozóik.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet új intézménye a börtön munkatársainak bölcsődés korú gyermekeire vigyáz addig, amíg szüleik szolgálati feladataikat teljesítve az elítéltekre felügyelnek.

Mikulás a börtönbölcsiben
bvop

A munkahelyi bölcsőde – amely a börtön területén épült fel - jelentős segítséget nyújt a büntetés-végrehajtás kisgyermekes dolgozóinak.

Az épület felújítását többségében fogvatartotti munkáltatással végezte el a börtön. A közel egy évig tartó munkálatok során összesen 57 fogvatartott, több mint 23 ezer munkaórában dolgozott a szombathelyi börtön munkatársainak irányításával.

A közel 290 m2 alapterületű bölcsőde 4 csoportszobával, öltöző helyiséggel, mosdókkal, konyhákkal és egy 600 m2-es, modern kültéri játékokkal felszerelt udvarral rendelkezik.

Az épület felújítását követően, az intézmény a kollégák példaértékű összefogásával még szebbé vált: a csoportszobákat modern, biztonságos bútorokkal és játékokkal rendezték be, de a falra festett mese-és állatfigurákat is az intézet egyik szakápolója készítette.

Mikulás a börtönbölcsiben
bvop

A „BöriBölcsi” összesen 32, három év alatti gyermek elhelyezését teszi lehetővé, akik 8-8 fős létszámban, összesen négy csoportszobában kapnak helyet. A gyermekekre 4 szakképzett gondozónő, 1 vezető gondozó és 4 dajka néni vigyáz, akik így már szintén a büntetés-végrehajtási intézet munkavállalói lettek.

A bölcsőde maximálisan igazodik a dolgozók munkarendjéhez úgy, hogy a korán kezdők és a későn távozók gyermekeinek is biztosított legyen az elhelyezése. A „BöriBölcsi” hétköznapokon reggel 6 órától délután 18 óráig üzemel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu