A szombathelyi Ekler Luca világcsúccsal aranyérmes távolugrásban

Magabiztos sikerét egyik ellenfele sem veszélyeztette - írja az MTI.

Saját világcsúcsát kétszer is megjavítva aranyérmet nyert Ekler Luca kedden távolugrásban a tokiói paralimpián.

A T38-as kategória magyar indulója világ- és Európa-bajnokként vágott neki második számának az után, hogy szombaton negyedik lett 100 méteres síkfutásban.

MTI/Koszticsák Szilárd

Már elsőre megjavította saját, 5,51-es világcsúcsát, 5,60 métert ugrott, ezzel nagy fölénnyel vezetett. Második kísérlete érvénytelen volt, harmadikra ismét javított a rekordon, 5,63-at ért el, majd két rontott kísérlet, illetve egy félig kivitelezett, 4,00 méterrel beírt ugrás következett. Magabiztos sikerét egyik ellenfele sem veszélyeztette.

MTI/Koszticsák Szilárd

A második helyen az orosz Margarita Goncsarova végzett 5,29-cel, és a brit Olivia Breen lett a harmadik 4,91-gyel.

A TFSE 22 éves atlétája a kategóriája világrekordját 5,51 méterrel tartotta, ennek beállításával nyerte az idei Európa-bajnokságot a lengyelországi Bydgoszczban. Az egyéni csúcsa egyébként 5,87 méter, amit azonban az épek között ért el tavaly nyáron, így az nem számít bele a paraversenyek hivatalos eredményei közé.

MTI/Koszticsák Szilárd

Ekler 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Ekler Luca

Ekler Luca 1998-ban született Győrben, családjával később Sopronba, majd Szombathelyre költözött.

2009 októberében stroke-ot kapott, melynek következtében lebénult a bal oldala. Fokozatos fizioterápiás és gyógytornás kezelés után az állapota javulni kezdett, ebből mára a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Gyermekkorában versenyszerűen teniszezett, ezt bénulása miatt nem tudta folytatni. Felépülése után több sportot is kipróbált, végül az atlétikára esett a választása. Első edzője Halmosiné Séfer Rozália volt, ezután nevelőedzőjével, Lengyák Györggyel folytatta a munkát. Pályafutásának ezen szakaszában az »épek« között versenyzett.

2017-ben a Testnevelési Egyetemen kezdte meg tanulmányait, és Budapestre költözött. A TFSE csapatába igazolt, ahol Szalma László vette át a felkészítését. A következő évben az egyesület színeiben harmadik helyezést ért el távolugrásban az U23-as országos bajnokságon, valamint meghívót kapott a magyar korosztályos válogatottba.

A parasportba 2018-ban kapcsolódott be. A hazai és nemzetközi klasszifikációs vizsgálatot követően a Rietiben rendezett világkupán mutatkozott be a paraatléták között a T38-as kategóriában. Első versenyén 100 és 200 méteres síkfutásban, illetve távolugrásban aranyérmet szerzett, utóbbiban 2 centiméterre megközelítette a világcsúcsot. A 2018-as berlini Európa-bajnokságon távolugrásban arany-, 200 méteres síkfutásban bronzérmet szerzett. 2019-ben a Grossetóban rendezett világkupa-állomáson állította be távolugrásban a jelenlegi 5,51 méteres világcsúcsot.

A 2019-es Dubajban rendezett paraatlétikai világbajnokságon 100 és 200 méteres síkfutásban második lett, a távolugrást pedig világbajnoki csúccsal nyerte. A tokiói paralimpiai játékokra két számban, 100 méteres síkfutásban, illetve távolugrásban szerzett kvótát.

A 2020-as évben a koronavírus miatt itthon rendezett versenyeken indult, júliusban távolugrásban új egyéni csúcsot állított fel 5 méter 87 centiméterrel. A paralimpia évében, 2021. márciusában új versenyszámban indult, 400 méteren, ahol megfutva a szintidőt, ebben a versenyszámban is indulási jogot szerzett a paralimpiára. A Bydgoszcz-ban rendezett Európa-bajnokságon 100 méteren második helyen ért célba (12.79), távolugrásban saját világcsúcsát beállítva győzött. 400 méteres síkfutásban nemcsak nyerni tudott, eredményével új világcsúcsot állított fel (1:00:27). (Wikipédia)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Ekler Luca: "Itt és most beteljesült minden, amit szerettem volna"

A szombathelyi paraatléta olimpia aranyérme után nyilatkozott.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport