A nyugdíjas tanárok oldják meg a pedagógushiányt a szombathelyi tankerület szerint

Nagy a tanárhiány, tele van a net nekik szóló álláshirdetésekkel. Kiket keresnek és mennyiért?

A nyugdíjas tanárok visszacsábításával oldanák meg az egyre fokozódó tanárhiányt az iskolákban - írta lapunknak a Szombathelyi Tankerületi Központ.

Eredetileg azért kerestük őket, hogy megtudjuk, nagyjából hány pedagógus hiányzik a szombathelyi, állami fenntartású iskolákból. De erre a kérdésünkre nem válaszoltak, viszont néhány nappal ezelőtt egy álláshirdető portálon bukkantunk olyan ajánlatokra, mely szerint a Tankerület körülbelül negyven betöltetlen állásra keres, illetve keresett tanárokat, főként matematika és idegen nyelvi szakkal.

Majd a nyugdíjasok megoldják

Arra, hogy mely szakpárok a legérintettebbek, szintén nem kaptunk választ, a Tankerület viszont közölte, az érintett intézményekbe folyamatosan keresik az új kollégákat, pályáztatásuk jelenleg is folyamatban van.

Nagyjából 40 állás betöltésére keresnek csak most tanárt.
Abcúg

Ezután lapunknak írták, nem aggódnak amiatt, hogy bármiféle gond előállhat a tanévkezdéssel és annak folytatásával kapcsolatban, mivel "Magyarország Kormánya jelentősen megkönnyítette a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatását az előttünk álló tanévben."

Az már más kérdés, hogy a tanárhiány megoldása érdekében milyen módszereket vet be a Tankerület azért, hogy a nyugdíjas pedagógusokat vissza tudják majd hozni az intézményekbe tanítani.

30%-os fizetésemeléssel példáznak

A Szombathelyi Tankerület válaszában kiemelte, idén már 30%-kal többet keres egy pályakezdő pedagógus, ami szerintük a későbbiekben még tovább fog emelkedni.

Hogy pontosan hány tanár hiányzik jelenleg Szombathelyen, kérdéseket küldtünk a pedagógus szakszervezeteknek is, de cikkünk megjelenéséig még egyikőjüktől sem érkezett válasz. Amint ez megtörténik, beszámolunk róla.

A Tankerület válasza

"A Szombathelyi Tankerületi Központ és intézményei, mint ahogyan eddig is, minden évben úgy készülnek fel a tanévkezdésre, hogy az gördülékenyen és akadálymentes történjen meg.

Jelenleg nem tudunk olyan körülményről, amely az idei tanévkezdés megkezdését akadályozná, mivel Magyarország Kormánya jelentősen megkönnyítette a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatását az előttünk álló tanévben. Az intézményekbe folyamatosan keresünk pedagógus kollégákat, akik pályáztatása, illetve jelentkezésük elbírálása jelenleg is zajlik.

A pályakezdő pedagógusok bére 2022. január 1-től közel 30 %-kal magasabb a tavalyinál, és a már bejelentett információk alapján a jövőben további béremelés várható."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet