A tanár elvesztette közfeladatot ellátó személy jellegét

A köznevelési törvény erről szóló részét a státusztörvény helyezte hatályon kívül.

Egy bírósági körlevél alapján az iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni, ettől pedig jogalkalmazási problémák voltak a tanárokat érintő bírósági ügyekben - írja a Népszava.

Bár a közfeladatot ellátó személyekként eddig a pedagógusok is különleges védelem alatt álltak, az ellenük elkövetett bűncselekmények súlyosabb büntetéssel jártak, legalábbis eddig.

A levélben foglaltak szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezése elviekben jelenleg is hatályos, tehát a tanárok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, de a gyakorlat már mást mutat. A problémát az okozza, hogy a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik, ám az idén január elsején életbe lépett státusztörvényben nincs egyetlen olyan bekezdés sem, ami a tanárok közfeladati jogállásáról értekezne.

A bírósági levél szerint így a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból már nem tekinthetőek közfeladatot ellátó személyeknek.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás felháborítónak tartja, hogy a tanárokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek és reméli, hogy csak jogalkotói hibáról és nem szándékos kormányzati lépésről van szó, illetve, hogy ezek után korrigálják a hibát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek