A tokiói paralimpia komoly szombathelyi esélyese: Ekler Luca

Célegyenesben a felkészülés, a versenyek augusztus 24. és szeptember 5. között lesznek.

Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor - közölte még tavaly márciusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány.

Ezen pedig ott lesz a szombathelyi Ekler Luca is, ráadásul komoly esélyesként, hiszen nemrégiben távolugrásban és 400 méteren aranyérmet, 100 méteren pedig ezüstérmet nyert a lengyelországi paraatlétikai Európa-bajnokságon, ráadásul 400 méteres síkfutásban világcsúccsal győzött.

Ekler Luca
paralimpia.hu
A sikerek után az Infórádiónak nyilatkozott, ahol elmondta: "A tokiói paralimpia előtt nem sokkal nagyon biztatónak tartja a lengyelországi kontinensviadalon nyújtott teljesítményét. Óriási boldogságot jelent számára, hogy a három számból kettőt, a távolugrást és a 400 méter futást meg tudta nyerni, ráadásul világcsúccsal, de 100 méteren is nagyon közel jár egyéni rekordjához. Mint mondta, a távolugrást illetően egy biztató és stabil sorozata volt, ennek ellenére kicsit jobb eredményt vár magától, azonban a 400 méteres, egy perc közeli (1:00.27) ideje minden várakozását fölmúlta."

Ugyanitt mesélt arról, hogy tíz évesen – egy stroke-ot követően – a bal oldalára lebénult, de fontos része volt a 2017-es atlétikai-világbajnokságnak abban – ahol látta szerepelni a parasportolók versenyén a BIacsi testvéreket –, hogy ő maga is elinduljon a parasport és a paraatlétika felé vezető úton. Érzése szerint Magyarországon egyre inkább elfogadottabbá válik a parasport, amiért a sportolók maguk is sokat tehetnek. Fontosnak érzi kiállni emellett, mert mint hangsúlyozta: a fogyatékos sportolók ugyanúgy teljes értékű tagjai a társadalomnak.

Ekler Luca
paralimpia.hu

Legjobb eredményei (eddig):

• 2018 – Paraatlétika Európa-bajnokság, távolugrás T38, 1. helyezett 

• 2018 – Paraatlétikai Európa-bajnokság, 200m T38, 3. helyezett

• 2018 - Paraatlétikai Európa-bajnokság, 100m T38, 4. helyezett

• 2019 – Paraatlétikai grand prix,távolugrás T37-38, 1. helyezett

• 2019 - Paraatlétikai világbajnokság, távolugrás T38, 1. helyezett

• 2019 - Paraatlétikai világbajnokság, 100m T38, 2. helyezett

• 2019 - Paraatlétikai világbajnokság, 200m T38, 2. helyezett

• 2021 - Paraatlétikai Európa-bajnokság, távolugrás T38, 1. helyezett

• 2021 - Paraatlétikai Európa-bajnokság, 100m T38, 2. helyezett

• 2021 - Paraatlétikai Európa-bajnokság, 400m T38, 1. helyezett

Az atletika.hu honlapnak nyilatkozta a következőket: "Szeretnék a következő versenyeken folyamatosan javítani, majd jön a paralimpia, ami az idei fő célom, annál tovább egyelőre még nem terveztem. A 100 és a 400 méter mellett távolugrásban leszek ott Tokióban. Amíg tudom, szeretném folytatni, örülök, hogy azt csinálhatom, amit szeretek."

Szurkoljanak neki is.

Ekler Luca
paralimpia.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport