A tűzoltók évente 416 órát ingyen dolgoznak – perre mennek

A tűzoltó szakszervezet régóta próbálja rávenni a Belügyminisztériumot, hogy változtasson a díjazási rendszeren, hiába.

Évente 416 órát ingyen dolgoznak a tűzoltók – legalábbis így számol a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete. Salamon Lajos – az érdekképviselet elnöke – a Népszavának ezt úgy vezette le, hogy a tűzoltóknak heti 48 órás a munkahetük, szemben azzal, hogy más munkakörökben általában heti 40 órás a munkahét.

Viszont a különbségként adódó 8 órát nem túlórában kapják meg, amiért ötven százalékkal magasabb bér járna, hanem az alapdíjazás részeként. A tűzoltó szakszervezet régóta próbálja rávenni a Belügyminisztériumot, hogy változtasson a díjazási rendszeren, hiába. Az érdekképviselet ezért hamarosan bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A tűzoltóknál egyébként egy átlagos hét úgy jöhet ki, hogy az érintett beáll szolgálatba hétfőn hajnali hat órakor és kedd hajnali hat órakor csekkol ki, majd két napot, 48 órát pihenhet. Csütörtökön hajnali hat órakor újból 24 órás szolgálat következik péntek hajnalig, majd megint két nap szabad, de a beosztástól függően a munka akár szombatra, vasárnapra vagy épp karácsonyra is eshet. Ráadásul a szabadidőben sokan másod- vagy harmadállást vállalnak.

A Belügyminisztérium a lappal azt közölte, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény a következők szerint szabályozza a kérdést: a részben vagy egészben készenléti jellegű szolgálati beosztásban heti negyven óránál hosszabb, de heti negyvennyolc órát meg nem haladó szolgálatteljesítési idő állapítható meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek