A választásokig már biztosan nem von el forrásokat az EU Magyarországtól

A bizottság nem hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság.

Magyarország Lengyelországhoz képest több intézkedésével is fenyegeti a demokráciát – ezt mondta Politicónak adott interjúban Didier Reynders, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős biztosa. A HVG által szemlézett interjúban Reynders kifejtette, míg a lengyel esetben az Európai Unió a bírák függetlenségének veszélyét (emiatt visszatartják a helyreállítási alaphoz való hozzáférését az országnak) és az LMBTQ-mentes zónák kialakítását kifogásolja, addig Magyarországgal kapcsolatban több probléma is akad.

A felsorolás szerint az EU jogi fellépést kezdeményezett az akadémiai szabadság veszélyeztetése, a migrációs tárgyú és menedékjogról szóló törvények és az LMBTQ-közösséggel szembeni diszkrimináció kapcsán. Aggodalomra ad okot a korrupció és a sajtószabadság problémája is.

Didier Reynders ugyanakkor azt is megerősítette, hogy az áprilisi választásokig nem fognak Magyarországtól pénzeket elvonni a jogállami mechanizmussal. Ennek oka, hogy a bizottság nem hajlandó addig elindítani a mechanizmust, amíg annak törvényességéről nem dönt az Európai Bíróság. Ez pedig csak február 16-án fog megtörténni. Ezt követően egy több hónapig tartó folyamat kezdődik egyeztetésekkel a két fél között, és majd csak ezután nyújthatják be az indítványt az Európai Tanácshoz, amely szavazni fog róla – idézi a hang.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek