Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végén még Nemzeti Park lesz ez a szombathelyi foghíj, a soha meg nem épült Magellán Center helyén

Akkora az áthatolhatatlan dzsumbuj, hogy simán lehet, a parlagon hagyott belvárosi telek méretes fáin már védett madarak is fészket rakhattak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lassan tényleg erdő nő a belváros egyik legértékesebb foghíján, a Kossuth Lajos és Kiskar utca kereszteződésében álló telken, a soha meg nem épült szombathelyi Magellán center helyén.

 Robbantástól a dzsungelig - a meghiúsult Magellán Center helye Szombathelyen
Robbantástól a dzsungelig - a meghiúsult Magellán Center helye Szombathelyen
112Press Hírügynökség

12 éve áll így, gondozatlanul

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A látványosan elhagyatott területre több mint egy évtizede még gigantikus bevásárlóközpontot álmodott egy szombathelyi fideszes képviselő. Még a nyugat.hu 2006-ban derítette ki, hogy egy XXI. századi bevásárlóközpontot terveznek ide nagy titokban. A Szombathely City Center fantázianéven indult projekt neve később Magellán Centerre változott.

 Robbantástól a dzsungelig - a meghiúsult Magellán Center helye Szombathelyen
Még a ledózerolás előtt így nézett ki a terület
112Press Hírügynökség

Egy impozáns, sokfunkciós bevásárlóközpontról lett volna szó az akkor lebontott Édász-épületek helyén. Persze, azonnal elkezdődött a vita, azon is, hogy közlekedési dugók lesznek a Center környékén, és arról is, hogy kell-e ez egyáltalán ez a beruházás a városnak. A Centert egyébként egy akkori fideszes politikushoz köthető cég tervezte megépíteni, Vígh Gábor, aki később ki is szállt a politikából, lemondott városi képviselőségéről. A terület már akkor is magántulajdonban volt, így az önkormányzatnak később sem volt sok eszköze az ott történtek befolyásolására.

Ilyennek álmodták meg a Magellán Centert

Aztán kezdődtek a problémák

Késett az építési engedély, kevésnek bizonyult a tervezett parkolóhely. Két évvel a bejelentés után még mindig nem volt építési engedély, 2008 júliusában aztán a területen régészeti felfedezés következett, egy Európa-szerte ritka római kori leletre, egy Mithras-szentélyre bukkantak.

Magellán ásatás
Magellán ásatás
sadness

Később zöld utat kapott a beruházás, de mégsem indult el, az akkor tomboló gazdasági világválság ennek is betett.

Magellán Center 2009 július
2009-ben
Mészáros Zsolt

Sokáig csönd volt. 2012 áprilisában a korábbiaknál szerényebb tervekkel állt elő a terület tulajdonosa, de az önkormányzat, pontosabban a SZOVA Zrt. közreműködését kérte. 2013-ban aztán annyi történt, hogy a tulajdonos kerítéssel vette körbe a területet, hogy eltakarja a kíváncsi szemek elől az egyre terebélyesedő gaztengert.

2015-ben aztán biztosra vettük, hogy a hamvába holt Magellán Center helyén végül Aldi üzlet nyílik.

Az Aldi tervei el is készültek, mivel a területre mélygarázs nem épülhetett, azt a megoldást választották, hogy az üzlethez tartozó parkolókat az épület tetejére tervezték.

A Magellán Center helyén épülő Aldi látványtervei
Forrás: http://plancomplex.hu/

Ebből sem lett semmi. Az újabb tervek szerint lakások, irodák és néhány bolt, esetleg járóbeteg szakrendelés lehet majd a területen, illetve belengették, hogy a Kossuth utca esetleg sétálóutcává alakul. A területet közben egymillió euróért árulták.

2016-ban
Vágvölgyi Bálint

Egy évvel később, 2016-ban úgy tűnt, hogy a milliárdos üzletember, Leisztinger Tamáshoz köthető egyik cég megveszi meg a telket. Azóta semmi hír a belváros egyik legértékesebb foghíj telekről.

Állapotok 2016-ban
Bonyhádi Zoltán

Most is annyi tudható, a terület azóta is magántulajdonban van

Viszont városképileg, és egészségügyi szempontból (rágcsálók elszaporodása) is felemás a helyzet: egy utcányira a Fő tértől, egy frekventált hely több mint 12 éve gondozatlan - jelenleg áthatolhatatlannak tűnő dzsungellel. Ráadásul, ahogy mi tudjuk, a terület műemlékileg is jelentős értéket képvisel. Ezért is gondoltuk úgy, az szombathelyi önkormányzatnak csak van véleménye. Szóban, majd írásban próbáltuk feltenni kérdéseinket.

Magellán parlagon hagyva 2018
Magellán parlagon hagyva 2018
Kovács Dávid

Jogilag minden rendben van így? Lehet ezt?

Íme, azok a kérdések, amiket még augusztus 22-én tettünk fel a szombathelyi önkormányzatnak, és amelyekre azóta sem kaptunk válaszokat, pedig szerintünk másokat is érdekel:

- A tulajdonos(ok) nem követ(nek) el szabálysértést, amikor ennyire elhanyagolt állapotban, parlagon hagyják a területet? Ha igen, felszólította-e a tulajdonost az önkormányzat hatósága (egyáltalán ki az illetékes), hogy tegyék rendbe a területet? Hány ilyen felszólítást küldtek ki az elmúlt 12 évben?
- Tervez a területtel kapcsolatos bármilyen intézkedést az önkormányzat?
- Ha nem az önkormányzathoz tartozik ez a probléma, akkor ki az illetékes? Tudnának ebben is segíteni?

Mindeközben: 18 éve épp itt, ezen a helyszínen robbantottak fel egy instabil gránátot Szombathelyen

Érdekes, hogy pont tizennyolc éve pont ezen a területen, a Mátyás király utca romos házának padlásán egy rozsdás világháborús robbanóeszközre bukkantak. A tűzszerészek veszélyesnek ítélték meg a mozgatását, ezért a helyszínen felrobbantották. A 112 E.Press akadt rá a tényre, és mesélte el a robbantás történetét:

 Robbantástól a dzsungelig - a meghiúsult Magellán Center helye Szombathelyen
2000. novemberében ROBBANÁSVESZÉLY!
112Press Hírügynökség

2000. novemberében a rendőrség lezárta a Mátyás király utcai romosnak kinéző ház környékét Szombathelyen. A bejárata mellett kézzel írt "ROBBANÁSVESZÉLY!" tábla lifegett piros szalagon. A ház udvarán építőanyag és sok új cserép árulkodott arról, hogy a házat éppen nem bontották, hanem felújították. És éppen a tetőn végzett munkálatok közben bukkantak a világháborús robbanóeszközre.

A tűzszerészek úgy ítélték meg, hogy a gránát biztonságosan nem mozgatható, ezért a helyszínen felrobbantották azt. Néhány járókelő hallotta csupán a detonációt, majd pár másodpercig látszott a fekete füst és ennyi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés