Hol érdemes fürödnünk? A vasi vizek jók, csak hidegek

A hétvége időjárása lehet, hogy nem kedvez a strandolásnak. De ha már nem fürödhetünk, legalább beszéljünk róla. Kiválóak a vizeink.

Megfelelő vízminőséggel várják a strandok az élővizek és a természetes vizek kedvelőit – tudtuk meg dr. Stánitz Éva Vas megyei tisztifőorvostól. A fürdőszezon kezdetére mindenhol elvégezték a fürdőhelyek ellenőrzését. A medencés strandok esetében vizsgálták a medencék és az azokat tápláló kutak vizét is. Mindent rendben találtak.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

Megnézték azt is, hogy a vendégeket milyen körülmények között szolgálják ki, megfelelnek-e a fogadó- és kiszolgáló helyiségek az előírásoknak. Ezzel kapcsolatban néhány esetben találtak kifogásolni valót, de a szolgálat előírásait azóta teljesítette minden üzemeltető.

A szezonban is folyamatosan végez vizsgálatokat az ÁNTSZ, de az üzemeltetők maguk is ellenőrzik a víz minőségét.

Ha a Balatonra megyünk, most biztos nem ez a látvány fogad
Garai Antal Atom

Mi a helyzet a Vas megyei vizekkel?

A Balcsi vize kiváló, szinte az összes tóparti fürdőhely ezt a minősítést kapta a strandok mellett az ÁNTSZ napokban megjelent listáján. Megnéztük, mi a helyzet a Vas megyei élővizekkel: A Döröskei tározó besorolás alatt áll jelenleg, akárcsak a Gersekaráti tározó és a Hársas-tó. Ez azt jelenti, hogy a minősítést az utóbbi négy év alapján kapták meg a strandok, a besorolás alatt álló vizeknél nincs elég adat a minősítéshez. A Szajki-tó vize viszont kiváló, akárcsak a Vadása. Ugyan már Zala megye, de nincs olyan messze a hegyhátszentjakabi tó, bátran fürödhetünk abban is, a víz tiszta.

Hol fürödhetünk a Rábán?

Az ÁNTSZ listáján a Rába egyetlen vasi fürdőhellyel nem szerepel. A rendőrségtől kértünk információt, hogy szabad-e fürödni a folyóban, és ha igen, hol. Válaszukat még várjuk. A népegészségügyi szolgálat ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy

a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.

Mészáros Zsolt

A minőség tehát nem lehet akadálya a strandolásnak, az időjárás annál inkább. A Köpönyeg.hu felhős, zivataros időt jósol a 27 fok mellé szombatra. Vasárnapra valamivel alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk. Amíg megjavul az időjárás, marad a tervezgetés, hol strandoljunk, ha végre itt a nyár.

A kijelölt élővízi fürdőhelyek országos listát ITT találják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Időjárás