A zenehallgatás története

A zene, az emberek mindennapi életének része. Nem csak a zene változott sokat, hanem a zenéhez, a dalokhoz való hozzáférésünk módja is.

A technológia fejlődésével a zenehallgatás is könnyebb, mint valaha. A fonográf feltalálása előtt az emberek csak az otthonaikban vagy koncerttermekben hallgathattak zenét, amikor valaki valamilyen hangszeren játszott. Majd Thomas Edison 1877-ben feltalálta a fonográfot, amellyel lehetővé vált a zene hallgatása valamilyen eszköz segítségével.

Idővel azonban tovább fejlődött a technológia, így az 1890-es években megjelentek az úgynevezett lapos lemezek, aminek a tömeggyártása is könnyebb volt, mint a fonográfé. A sort a bakelit lemezek követték, amelyeken sokkal nagyobb mennyiségű zenét lehetett rögzíteni.

A 20. század eleje óta az emberek már a rádiók segítségével is tudtak zenét hallgatni. A könnyűzene fejlődését például éppen a rádiónak köszönhették.

A ’60-as években piacra dobták a kazettás magnókat, ami megváltoztatta az otthoni zenefogyasztás jövőjét. 2010-ig nagy népszerűségnek örvendtek ezek a magnók, amelyből mintegy 200 millió került eladásra szerte a világon. Majd 1979-ben jelent meg a Walkman, a hordozható sztereó magnólejátszó. A Walkman szintén megváltoztatta az emberek zenehallgatási szokásait, hiszen könnyedén magukkal vihették, nem úgy a hatalmas kétkazettás magnókat, amelyeket az emberek zöme csakis otthon hallgatott. Otthonaikban a hifi nyújtott még remek kikapcsolódási lehetőséget.

Az első, kereskedelmi forgalomba került CD-k az 1980-as évek elején jelentek meg. A ’80-as évek végére robbanásszerűen megnőtt a CD-k népszerűsége. Nem sokkal később a CD-k megjelenését követősen, 1982-ben a MP3 is betört a piacra, ugyanis meg kellett találni a módját, hogy a zenét a digitális telefonvonalakon keresztül is továbbítani lehessen.

www.arukereso.hu

Majd 2001-ben egy innovatív eszköz, az iPOD is megjelent a piacon, amely egyedülálló volt a maga nemében, hiszen lehetővé tette adatok letöltését és azok lejátszását, akár 10 órán keresztül.

Ezt követően egyre több zenei streaming szolgáltatást is élvezhettek az emberek, amely lehetővé tette a dalok széles skálájához való könnyű hozzáférést. A streaming lehetőségek, mint zenei platformok, egyetlen gombnyomással több millió dalhoz biztosítottak hozzáférést.

Napjainkban a streaming szolgáltatások a legmodernebb módszerek, hogy zenét hallgathassuk, de valószínűleg a technológia fejlődése itt még nem áll még és sok más változásra számíthatunk a közeli és a távolabbi jövőben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

(X)