Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A túlórakeretről akart kutatásnak álcázott nyilatkozatot aláíratni egy cég a vasutasokkal

a Vasutasok Szakszervezete adatvédelmi eljárást kezdeményezett a TS Hungáriával szemben.

A különféle vasúti tehergépkocsik gyártására és javítására szakosodott miskolci TS Hungária Kft. ellen adatvédelmi eljárást kezdeményezett a Vasutasok Szakszervezete, mert a cégvezetés törvénysértő módon kötelezte a munkavállalókat a sajátos kérdőív kitöltésére. Teljes nevük és adataik feltüntetésével szavaztatták meg velük a munkaidőkeret hat hónapra emelését és annak korlátlan ideig való fenntartását – áll a szakszervezet közleményében.

A közvéleménykutatásnak álcázott nyilatkozatban az áll, hogy a dolgozók maguk kérik az egyhavi helyett a hat havonta megújuló véglegesen bevezetett munkaidőkeretet. A hat havi mellett volt egy egészen irreális, 24 hónapos keretről szóló opció is, így látszólag volt választási lehetőség – magyarázta Zlati Róbert, a szakszervezet alelnöke.

A cég senkit sem kötelezett a kérdőív kitöltésére, de a dolgozók beszámolói arról szólnak, hogy ezt a főnökök irodájában kellett kitölteni, nevük és adataik feltüntetésével, ráadásul a vezetőség többször hangsúlyozta, hogy aki nem adja le szavazatát, automatikusan a 24 hónapos keretre szavaz. Négyszáz munkavállalóból mindössze tíz merte megtagadni a nyilatkozatot.

A Vasutasok Szakszervezete szerint a „közvélemény-kutatásnak” ez a módja nemcsak végtelenül felháborító és félrevezető, hanem adatvédelmi jogokat, valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot is sérti, sőt a Munka törvénykönyve ide vonatkozó passzusaival is ellenkezik. Zlati leszögezte: a szakszervezet belső vizsgálatot kezdeményez, s az Európai Üzemi Tanács elé is viszi az ügyet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra