Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyebb helyzetben az ÁFA visszaigénylők

Az Európai Bíróság kimondta: ha a számlát kiállító fél hibázik, azért nem lehet a számlát befogadót büntetni. Több milliárdról lehet szó éves szinten.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hibás számlák, eredetigazolás nélküli termék, szállítólevél hiánya és még ki tudja, mi minden nehezítette meg eddig azoknak a dolgát, akik becsületes vállalkozóként számlát fogadtak be, ám az ÁFA visszaigénylésénél a NAV mégis azt állapította meg, hogy igényüket megtagadják, vagy éppen jogtalanul igényelték vissza az ÁFÁ-t, és megbüntetik érte. Több millió, milliárd forintról van szó, amit a hatóság éles szeme eddig az „Állam bácsi” zsebében tartott – jogellenesen.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Júniusban hirdette ki az Európai Bíróság azt az ítéletet, amelyet két magyar bíróság előtt folyamatban lévő ügyről alkotott, előzetes döntéshozatali eljárásban, és amely a hozzáadott érték adóról, vagyis az általános forgalmi adóról, az ÁFÁ-ról szólt. Az eljáró tanácsnak egyébként a magyar bíró, Juhász Endre is tagja volt. Lényegét tekintve arról van szó, hogy ÁFA visszaigénylése esetén, a számlát befogadó vétlen felet hátrány ne érhesse, így azok az adózók, akik egyébként valós gazdasági eseményt követően kaptak kezükhöz számlát, korlátozás nélkül jogosultak az ÁFA visszaigénylésére.

Forradalmi jellegű

Így jellemzi, a Európai Bíróság határozatát Dr. Hankó Faragó Miklós ügyvéd, Európa-jogi szakjogász:

"Eddig a visszaigénylés megtagadását, vagy akár büntető eljárást vont maga után, ha valaki az elvárható felelősségen túl, nem ellenőrizte le a vele szerződő fél adatait, körülményeit. Vagyis, a hatóság azt kívánta, hogy a vállalkozás cégjegyzékből ellenőrizhető adatain túl, egy adott munkánál ellenőrizze le a számlát adó fél tárgyi feltételeit, alkalmazottainak legális foglalkoztatottságát, eszközeit, és így tovább. Számos olyan eljárás volt és van folyamatban a NAV előtt, hogy valaki azért nem igényelhette vissza a neki járó ÁFÁ-t, mert a vele szerződőnél valamelyik ezek közül a feltételek közül nem stimmelt.

Egy példán keresztül talán érthetőbb a helyzet: egy megrendelő cég felújíttatja az irodáját egy vállalkozóval, aki alvállalkozót is igénybe vesz. Az ÁFÁ-t azonban a NAV szerint nem jogosult visszaigényelni, mert az adóhatóság arra hivatkozik, hogy a számlát kibocsátó vállalkozónak nincs is alkalmazottja, nincs megfelelő munkagépe, így az eljárása szabálytalan. Ilyen módon a munkát nem végezhette el jogszerűen, az ÁFA visszaigénylését így meg kell tagadni. Ez most már megszűnik majd. Ha a munka ténylegesen elkészült, a megrendelő kifizette azt, a szabályos számlát megkapta, jogosult az ÁFÁ-t visszaigényelni, nem korlátozható ez a joga."

Elég a számla

"A 2000. évi C. törvény, amely a számvitelről szól, több mint húszfajta számviteli bizonylatot, okiratot ismer, amelyek a hatóság szerint szükségesek, vagy egyes ügyek kapcsán megkövetelhetők. Ilyen a számla, egyszerűsített számla, számlát helyettesítő okmány, nyugta, bizonylat, szerződés, megállapodás, szállítólevél, menetlevél, fuvarlevél, raktári nyilvántartás, átvételi elismervény, és még sorolhatnánk.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy ha egy-egy hatósági ellenőrzésnél, amikor vizsgáltak egy konkrét gazdasági eseményt, akkor a NAV mondhatta azt, hogy nem elégszik meg a szabályosan kiállított ÁFÁ-s számlával, hanem kér még hármat, négyet, az imént itt felsorolt bizonylatokból. Ez a mostani európai bírósági ítélet – sok minden más fontos megállapítás mellett - azt is tartalmazza, hogy nem köteles a gazdasági élet szereplője utána járni olyan dolgoknak, amelyek az általában elvárható magatartást meghaladják."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés