Aggályos bankkártyahasználat miatt soron kívüli belső ellenőrzés a szombathelyi Médiaközpontban

Az igazgató három bankkártyával fizetett tétele akadt fenn a felügyelőbizottság szűrőjén. A történetnek több érdekessége van. Például, hogy a bizottság minden tagja egyetért a határozattal. Halmágyi Miklós igazgató később kíván reagálni a vádakra.

A megyei napilapban tegnap jelent meg az az írás, amely szerint a városi tulajdonú Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága (feb) három aggályos tételt talált a céges bankkártyával végzett tranzakciók között.

Ezek közül

az egyik egy kegyeleti szolgáltatást végző társaságnak fizetett 276 ezer forintos tétel, a másik kettő két szállodai szobabérlés.

A vizsgálatról jegyzőkönyv készült, amelyet egy határozat kíséretében tegnap megküldtek az önkormányzatnak és a jegyzőnek.

Ezeknek tartalma elvileg nem nyilvános, de valahogy mégis kiszivárgott.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste Horváth Gábor feb-tagot, a Fidesz városi képviselőjét, aki a vizsgálatot kezdeményezte.

A képviselő megerősítette a megyei napilapban megjelenteket, ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ő a dokumentumokat kizárólag a városházának adta át, amiket minden bizonnyal később kikért valaki.

A szombathelyi Médiaközpont
Józing Antal

„A bizottság tényeket rögzített” – mondta lapunknak Horváth Gábor, majd összefoglalta ezeket.

A kegyeleti szolgáltatást végző vállalatnak október közepén fizetett Halmágyi Miklós az önkormányzati céges bankkártyával. Ennek okaira a vizsgálat során többféle, változó magyarázattal is szolgált az ügyvezető, aki arra hivatkozik, hogy véletlenül fizette a temetést ezzel, merthogy ugyanannál a banknál van a Médiacentrum, és a saját bankja. A bizottság szerint viszont fel kellett volna, hogy tűnjön, hogy más a PIN-kód, illetve át is utalhatta volna a pénzt. Az összeget ugyan később visszafizette a cégvezető, de

a szakértők szerint mindenképpen szabálytalanság történt, és több más kérdőjel is van az ügy körül.

Ezt követte két – szintén októberi - szállodai kártyahasználat, az egyik Siófokon, a másik Budapesten.

A felügyelőbizottság szerint mind a siófoki Janus Boutique Hotel & Spa hotelben , mind a budapesti Hotel Palazzo Zichyben jóval olcsóbban lehetett volna szállást foglalni. Az előző helyen két éjszakáért 88 ezer forintot, míg a másodikon egyetlen éjszakáért 58 ezer forintot fizettet kártyával az ügyvezető.

De nemcsak az ár problémás: meghívók és kiküldetési dokumentumok hiányában nem teljesen világos, hogy hivatalosan mi dolga volt Halmágyi Miklósnak az említett városokban, illetve felmerül a gyanú, hogy nem egyedül vette igénybe a szálloda szolgáltatásait. Siófokon négy éjszakára való idegenforgalmi adót vontak le például, - ami azt is jelentheti, hogy két ember lakott ott két éjszaka - fővárosban pedig „salátaszámlát” adtak.

Hogy pontosan mi történt, ki is vette igénybe a szolgáltatásokat, azt csak rendőrségi vizsgálat tudná kideríteni, ugyanis a bizottságnak nincs joga kikérni a bejelentkezési adatokat – tudtuk meg.

Az viszont biztos, szabálytalan, hogy a céges bankkártya úgy lett üzembe állítva nyolc hónappal ezelőtt, hogy nem készült használatához hivatalos szabályzat.

„Nem akartam én keresztre feszíteni Halmágyi Miklóst, csak azért kezdeményeztem a vizsgálatot, mert az új közgyűlés decemberben engem delegált a felügyelőbizottságba, és szerettem volna tudni, törvényes-e minden, részben levédve magamat is a későbbiekre. Nem számítottunk rá, de megtaláltuk ezt a három problémás tételt, amelyet azonosan ítélt meg a bizottság mindhárom tagja” – mondta a képviselő.

Hozzátette:

a határozat is konszenzussal született meg, ráadásul előtte konzultáltak a könyvvizsgálóval is.

A folytatás a jegyző, a hivatal és a polgármester kezében van, az ügyvezető esetleges menesztéséről majd a közgyűlés dönt.

Horváth Gábor még annyit tett hozzá, a dolgozókkal történő beszélgetés során az derült ki, hogy nagyon rossz a hangulat a Médiaközpontban, amely anyagilag sem áll túl jól. Amikor márciusban az új vezetés átvette a céget, 60 millió forint volt a számlán, ami év végére 21 millióra apadt, és úgy tűnik a tavalyi évet veszteséggel zárta az önkormányzati cég.

Majd lemeccselik a politikusok

Nem politikailag egyensúlyoztunk, hanem a tényeknél maradtunk, amikor megfogalmaztuk aggályainkat – mondta lapunknak a felügyelőbizottság elnöke, akit nem mellesleg a baloldal delegált a testületbe.

Vágvölgyi András hozzátette: hogy mindebből a tulajdonos, a jegyző és a közgyűlés milyen következtetéseket von le, az már nem a feb dolga. „Azt majd lemeccselik a politikusok” - mondta.

Arra a felvetésünkre, miszerint szokatlan, hogy egy felügyelőbizottságban nincs politikai alapú megosztottság, az elnök azt mondta: természetes, hogy ő is támogatta a vizsgálat elindítását, mivel ezzel elejét lehet venni a politikai bizalmatlanságnak, Horváth Gáborral pedig nagyon jó munkakapcsolat alakult ki.

„Megnéztük, és ezt találtuk” – foglalta össze a helyzetet Vágvölgyi, aki szerint a Fidesz, ismerve a baloldali elkötelezettségét, talán másra számított, de a felügyelőbizottság elnöke nem cselekedhet másként.

Mindez persze később politikai erőtérbe kerül, de az már egy másik történet lesz.

Halmágyi a teljes nyilvánosság előtt akar válaszolni

Halmágyi Miklós lapunk kérdésére elmondta,

a február végi közgyűlés napirendjén lesz a Médiaközpont felügyelőbizottsági vizsgálatának jegyzőkönyve.

A városháza megkérdezte, hogy nyílt vagy zárt ülésen akar-e válaszolni a kérdésekre, Halmágyi a nyílt ülést választotta, mint mondta, a teljes nyilvánosság előtt akar válaszolni. Addig viszont nem akar reagálni a vádakra.

Hozzátette, arra kíváncsi lenne, hogy a jegyzőkönyvben szereplő információk hogyan kerülhettek a megyei napilap birtokába, ráadásul azokat „csúsztatásokkal és torzításokkal” közölte a lap.

Mint mondta, a napilap cikke kísértetiesen idézi az egykori Szombati Helyi Hírlap stílusát és az abban, korábban megjelent, személyét érintő megfogalmazásokat.

Közben belső vizsgálat indult

Nemény András polgármester a mai napon, 2020. február 6-án soron kívüli belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el az ügyben – közölte megkeresésünkre Károlyi Ákos.

A város jegyzője bővebben csak a vizsgálat lezárultával kíván nyilatkozni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet