Indulhat a szombathelyi HEMO felújítása

Eredményt hirdetett a kormány, Szombathely a régióban egyedüliként nyert az Agóra pályázaton. A Weöres Sándor színháznak egy idényt kell a HEMO jelenlegi körülményei között eltöltenie.

Még májusban döntött Igen a volt HEMO felújítására - Isten veled MMIK! Közgyűlési délelőtt Szombathelyen 2008. May 29. 14:37 arról a szombathelyi közgyűlés, hogy a volt HEMO épületére nyújtja be a kulturális minisztérium által kiírt pályázatra az anyagot. Igaz, a történet szálai régebbre nyúlnak, tavaly szeptemberben született meg a határozat Lesz színház, Hemo felújítás és ötmilliárdos kölcsön - Maratoni közgyűlés kisebb perpatvarral 2007. September 28. 18:39 , hogy kőszínház hiányában a HEMO-ba költözik a Weöres Sándor Színház. Az eredeti remények még arról szóltak, hogy 2008. decemberében már az átalakított épületben kezdődik meg a színházi szezon, ez azonban csak álom maradt.

Új intézménytípus jön létre

Mivel kiderült, nem megy minden olyan gyorsan, a nyáron arról szóltak a hírek Egyelőre a Hemoba költözik a Weöres Sándor Színház 2008. July 31. 11:00 , hogy a pályázat második fordulójának eredményét 2009. januárjában vagy februárjában hirdetik ki. Jordán Tamás színházigazgató akkor azt is mondta, hogy ha nem ad támogatást az átépítéshez a minisztérium, a város 500-600 millióból teszi alkalmassá az épületet a színház céljaira.

Erre azonban nem lesz szükség, 346 milliós önrészre viszont igen. A kormány szerdai ülésén döntött a pályázatokról, a Nyugat-dunántúli régióból egyedül Szombathely pályázata lett sikeres, Sopron és Nagykanizsa nem kapott támogatást. Szombathely 1,46 milliárd forinthoz jut majd, ami a 2,2 milliárdos teljes költség 76,2 százaléka.

A projekt ugyanis nem csupán a színházterem kialakításáról szól. A pályázat neve,

Agóra

is arról árulkodik, hogy itt többről van szó, mégpedig egy új, multifunkcionális intézménytípus létrehozásáról. Azaz, alkalmas lesz a közművelődés mellett közösségi célokra is, vagyis rendezvények, klubok, társasági események is helyet kapnak benne. Mint ahogyan az oktatás, felnőttképzés is, sőt, bizonyos élményfunkciókat is kap, bármit is jelentsen ez.

Kilépnek a megyéből

Grünwald Stefánia, az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az új intézmény területi szintű szolgáltatást nyújt majd, az előzetes szándéknyilatkozatok alapján 352 település számára. Érdekesség, hogy a kezdeményezéshez nem csak vasi, hanem Zala megyei települések is csatlakoztak, annak ellenére, hogy Nagykanizsa is pályázott, igaz, később kiderült, hogy sikertelenül.

A pályázati pénz nem csupán az épület felújítására költhető, hanem az ún. infrastrukturális feltételek megteremtésére is, így az épület el tudja látni a vállalt feladatokat. És azért kell a 346 milliós önerő, mert vannak olyan elemek, amelyek üzleti célokat szolgálnak majd, így ezeket nem lehet állami pénzből kialakítani. Ilyen például a fény- és hangtechnika, a konferenciaközpont és a vendéglátó egység(ek).

Tavasszal indul az építkezés

Ipkovich György polgármester hozzátette, az önrészt nem kell egyedül a városnak állnia. Céljuk, hogy az épületben majd működő vállalkozások minél nagyobb arányban vállalják át a költségeket, hiszen később profitot fognak elérni. Számítások már vannak, de a következő hat hónap alatt a részleteket még csiszolják. Ugyanis ennyi idő van arra, hogy megkössék a tényleges pályázati támogatást, ha minden jól megy tavasszal el is indulhat az építkezés.

Tehát a Weöres Sándor Színház a januárban induló félszezont a régi állapotú épületben tölti le, de van rá remény, hogy a színházterem a következő szezonra megújul. Az Agóra központ kialakításának végső határideje 2010. december 31.

A polgármester azért a fentiekhez hozzátette, a gyors döntésen látható, hogy a kormány komolyan gondolja a gazdaságélénkítést, hiszen a jelenlegi kedvezőtlen környezetben ítélt oda pályázati pénzeket. Amelyek megrendeléshez juttatják az építőipari vállalkozásokat, ezzel munkahelyeket mentenek meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Lesz színház, Hemo felújítás és ötmilliárdos kölcsön - Maratoni közgyűlés kisebb perpatvarral

A szakmaiság jegyében kezdődött, sértődöttséggel, kivonulással folytatódott és ünnepi hangulatban fejeződött be a szombathelyi közgyűlés, ahol olyan evidenciák is elhangzottak, mint hogy "a rágógumi a leggonoszabb anyag a világon".

Igen a volt HEMO felújítására - Isten veled MMIK! Közgyűlési délelőtt Szombathelyen

Az MSZP gyűlöletkampányt folytat, avagy mit is mondott Orbán Viktor? Az országgyűlésre hajazó hangulatban kezdődött a szombathelyi közgyűlés délelőtti futama...

Egyelőre a Hemoba költözik a Weöres Sándor Színház

A Hemo átalakítása a minisztériumi Agora-pályázat miatt csúszik, Szombathely új színtársulata azonban pár héten belül így is munkához lát. Augusztus 24-én, a karnevál vasárnapján nyilvános szezonnyitó társulati ülést tartanak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet