Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ágyúval a szemétégető ellen - Ausztriára lőttek a környezetvédők

Hiába kérte Szentgotthárd polgármestere, hogy ne süssék el az ágyúkat, azok mégis eldördültek. Osztrák oldalon mindössze négy rendőr szemlélődött. Kinek szólt az ágyúdörgés?

Újabb látványos akciót szervezett a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) az osztrák határra. Az osztrák oldalra tervezett szemétégető ellen tiltakoztak az egybegyűltek. Ezúttal azonban nem lépték át az államhatárt, mint tették azt a koporsós menet esetén.
Talán nem is tehették volna, hiszen ezúttal fegyverrel indultak figyelmet kelteni. Két '48-as ágyút húztak az aktivisták, amit aztán Ausztria felé fordítva többször elsütöttek. A jelenlévők tapsoltak, éljeneztek, a túloldalon pedig talán csak néhány madár rezzent össze.

Ágyúlövés, polgármester, osztrák rendőr - videóösszefoglaló a demonstrációról

Az osztrák rendőrség is csak a második lövés után jelent meg két autóval és négy rendőrrel. Az egyenruhások kíváncsian szemlélték a határ túloldalán zajló eseményeket. Mint azt a Nyugatnak elmondták már korábban tudomást szereztek a demonstrációról, de csupán megfigyelőnek érkeztek a határhoz. Az egyik tiszt tőlünk kérdezte, vajon meddig tart a program és mire lehet még számítani? Amikor megtudta, hogy az ágyúlövésekkel vége is a demonstrációnak láthatóan meglepődött.

A PRONAS ágyús demonstrációja az osztrák szemétégető ellen, Szentgotthárdon
A PRONAS ágyús demonstrációja az osztrák szemétégető ellen, Szentgotthárdon
Tánczos Mihály

Pár száz ember kijött a határhoz, lőttek felénk ágyúval és most visszamennek. Nem találok ebben semmi kivetnivalót. Jó hangos volt

- mondta a tiszt, aki kameránknak is elmondta, mi a véleménye a demonstrációról.

A PRONAS ágyús demonstrációja az osztrák szemétégető ellen, Szentgotthárdon
Több százan vonultak a határra, a demonstrálók között osztrákok is voltak
Tánczos Mihály

Ezúttal hiába kerestük az ORF közvetítőkocsiját és operatőreit, de osztrák rádióst sem láttunk. Így pedig kérdéses, kinek is szólt igazából a demonstráció. A szentgotthárdiaknak? Őket nem kell meggyőzni arról, hogy az erőmű rossz helyen lenne a határon. Az osztrákoknak? Nekik mégis hogyan? Nem fognak magyar újságot olvasni, vagy internetes magazinokat bújni hogy megnézzék, hogyan tiltakoztak évszázados módszerekkel magyar szomszédaik. Az pedig külön megérne egy misét, vajon milyen üzenete van fegyverrel - még ha csak jelképesen is - kivonulni a határra és a szomszéd felé durrogni. Nem mintha egy határra telepített erőmű elegánsabb lenne.

Még több kép a demonstrációról
Tánczos Mihály

A PRONAS előszeretettel nyúl olyan eszközökhöz, amelyek markánsan elütnek a diplomáciai tárgyalásokon megszokottaktól. Szentgotthárd koporsójának Ausztriába cipelése, éhségsztrájk, a szemétégető makettjének felgyújtása mellett egy kétes értékű húzásuk is volt tavaly, ami nem feltétlenül segítette elő a szemétégető ügyének megoldását. Szentgotthárdi lakossági fórumra hívták ugyanis a Begas képviselőit, akik el is jöttek és meghallgatták a velük szemben felmerülő komoly aggályokat, illetve elmondták a saját álláspontjukat. A szervezőktől ezután kaptak egy-egy zacskó ürüléket.

A PRONAS ágyús demonstrációja az osztrák szemétégető ellen, Szentgotthárdon
Arra még nem kaptunk választ, miért szerepel a sugárveszély jele a transzparenseken
Tánczos Mihály

A PRONAS honlapján így ír a mostani akció előzményéről:

2006. májusában jutott el a hír Szentgotthárdra, hogy a magyar határ mellé egy osztrák cég szemétégetőt kíván felépíteni. Már akkor rákérdeztünk, milyen hulladékot szállítanának ide és honnan? Figyelembe veszik-e az itt élők véleményét? Számolnak-e azzal, hogy az egész éven át működő nagy kapacitású égető iskolák, természetvédelmi területek, biogazdálkodásra berendezkedett termelők, idegenforgalmi létesítmények közvetlen közelében működne, veszélyeztetve az itt élők lelki és testi egészségét, megélhetését? A beruházó levegőnek nézett minket. Kérdéseinkre nem kaptunk választ. Bekapcsolódtunk az engedélyezési eljárásba (Szentgotthárd városát ebből időközben kizárták). Aláírásgyűjtés, népszavazás, demonstrációk, elítélő állásfoglalású megyei, országgyűlési és kormányhatározatok sem voltak elégségesek ahhoz, hogy Burgenland tartományfőnöke, Hans Niessl átgondolja a projekt létjogosultságát.

A koporsós felvonulás, 2009-ben

Az égető ügye jelenleg a másodfokon döntést hozó szervnél, a bécsi Umweltsenatnál van. Nyáron várhatólag kiderül, mi az álláspontja e testületnek, mi az álláspontja Ausztriának? Kiderül, hogy a baráti viszony újraépítése vagy a konfliktus fokozása irányában indulnak-e el?

A polgármester azt kérte, hogy ne süssék el az ágyúkat
A polgármester azt kérte, hogy ne süssék el az ágyúkat
Tánczos Mihály

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere teljes mellszélességgel kiáll a városlakók és a környéken élők érdekei mellett, most azonban azt kérte, hogy a demonstrálók ne süssék el az ágyúkat. Hiába. Huszár és dobos felvezetéssel a határra húzták az ágyúkat és elsütötték azokat. A polgármesterrel készült miniinterjúnk, az ágyúhúzás és lövések, valamint az osztrák rendőrtiszt tömör hozzáfűznivalója megnézhető a helyszínen készült videónkban, amelyet a cikk tetején találnak Olvasóink.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra