Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Akár még súlyosbíthatnak is Pars Krisztián büntetésén

Az új szabályozások szerint az edző felelősségét is vizsgálni kell.

Tegnap robbant a bomba NSO: Pars Krisztián megbukott a doppingteszten 2018. April 10. 17:31 , amikor kiderült, hogy a londoni Olimpia kalapácsvető bajnoka Pars Krisztián doppingvétséget követett el.

Pars egy januári, Szombathelyen elvégzett teszten akadt fent. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy egy olyan szert találtak a szervezetében, ami teljesítmény fokozásra nem alkalmas, viszont így is tiltólistán van.

- Azt lehet tudni, hogy mit használt a sportoló, egyelőre azonban a jogerős ítéletig nem hozható nyilvánosságra - ezt már dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport vezetője mondta a nyugat.hu-nak.

A Dobó SE atlétájának esetében sok enyhítő körülményt figyelembe vettek.

Az első doppingvétségnél ugyanis általában négy évre szokták eltiltani a sportolót.

Hende Csaba és Pars Krisztián a sportoló olimpiai aranyának ünneplésén 2012-ben
Vágvölgyi Bálint

Most azonban figyelembe vették azt, hogy Pars együttműködő volt és az első pillanattól kezdve elismerte, hogy hibázott - mondta Tiszeker.

Az új szabályozás értelmében doppingvétség esetén az edző, ez esetben Németh Zsolt felelőssége is vizsgálható. Tiszeker azonban lapunknak azt mondta, hogy ebben az esetben nem merült fel a sportszakember felelőssége, mivel nem teljesítményfokozóról van szó.

Kérdeztük azt is, hogy volt e korábban már vétsége Parsnak, de Tiszeker azt mondta, hogy nem volt.

Bár a tiltott szert megnevezni nem akarta a Magyar Antidopping Csoport vezetője, azt elmondta, hogy a kalapácsvető szervezetében talált anyag már hosszú évek, évtizedek óta szerepel a tiltólistán.

A magyar szervezet döntését most a WADA és az IAAF együtt vizsgálja meg. 14 nap múlva emelkedik jogerőre az ítélet, ami azt jelenti, hogy április 24-én derül ki a sportoló végleges ítélete.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a nemzetközi szervezetek enyhíteni soha nem szoktak, inkább helybenhagyják a döntést, vagy túlnyomó többségben súlyosbítást eszközölnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra