Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt az osztrák légteret tegnap megsértő magyar repülő

Amennyire tudtuk, megfejtettük a rejtélyt.

Az osztrák légtérben Súlyosan megsértette Ausztria légterét egy magyar katonai repülőgép September 11. 09:28 a megengedettnél lényegesen alacsonyabban repülő, magyar felségjelű C-17 Globemaster katonai teherszállító repülőgép kapcsán kérdezte olvasónk, hogy az a légijármű azonos lehet-e azzal, ami egy korábbi, baleseti helyszínen készült videónkban látszott? A válasz: igen. Most megmutatjuk hosszabban is.

Az osztrák Die Presse írta meg , hogy egy magyar felségjelű C-17 Globemaster katonai repülőgép az engedélyezett10.000 méternél lényegesen alacsonyabban, 1000 méteres magasságban repült Ausztria légterében. A repülőgép légvonalban 300 kilométerre volt a pápai légibázistól, amikor osztrák felségjelű Eurofighter vadászgépek érkeztek a katonai teherszállító mellé.
A C-17-eskatonai gépet az Attersee-től kísérték vissza osztrák katonai repülőgépek
TM/Nyugat.hu
A C-17-es az előírt magasságra emelkedett és visszatért Magyarországra. Az incidenst mind a két ország vizsgálja. A Stratégiai Légiszállítás Képesség parancsnoksága a Telex-nek elküldött válaszban arról írt, hogy éves diplomáciai engedéllyel rendelkeznek az Ausztria fölött történő átrepüléshez. Vizsgálják az incidens körülményeit, a jövőben pedig törekednek arra, hogy elkerüljék a hasonló jellegű eseményeket. Olvasónk egy májusi, halálos baleset helyszínén készített videónkban látott alacsonyan szálló katonai repülőgépet és arról érdeklődött, hogy a két esetnél ugyanazt a gépet látták-e? A válaszunk: igen.

Azokat a hazai sajtóbeszámolókat kicsit túlzónak tartjuk, ahol arról írnak, hogy a C-17-es Ausztriában szinte súrolta a fák koronáját és a háztetőket. Valójában arról lehetett szó, hogy az alacsonyan (de nem 30 méteren!) repülő nagyméretű katonai teherszállító látványához ott sincsenek hozzászokva, vagy egyszerűen kellett valami hangzatos felütés a cikkbe, hogy félelmetesebbnek tűnjön az incidens.

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy a szokatlanul alacsonyan repülő, gyakorlatozó C-17 Globemaster miatt  megkeresték szerkesztőségünket olyanok, akik azt hitték, hogy bajban lévő repülőgépet láttak. Videónkban pedig jól látható, hogy a termetes repülőgép magasságát, távolságát tényleg nehéz pontosan megsaccolni.

Mutatunk egy képkockát a videóból:
C-17 Globemaster Celldömölk közelében
TM/Nyugat.hu
(Bízunk benne, hogy nem kell leírni, hogy a C-17-es nem repült át a szélerőmű lapátjai között...)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sokkoló

Tovább az oldalra