Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Sej a mi lobogónkat: kivezényelt diákok a Képtárban

Kivezényelt középiskolások előtt nyitotta meg az Alaptörvény illusztrációiból álló kiállítást ma a kormánymegbízott Szombathelyen.

Szombathelyre érkezett az új Alaptörvény illusztrációinak vándorkiállítása, és ennek örömére a kiállítás megnyitójára kivezényeltek tömegnek egy jókora adag végzős diákot. Ismerős szituáció? Igen, talán nem véletlenül jutnak a kedves olvasónak eszébe a kötelező kommunista tapsolás emlékei.

Na de kezdjük az elején. Érkezett egy levél a szerkesztőségünkbe, amiben egy pedagógus arról írt, hogy az iskolája, sok másik középiskolával egyetemben, kapott egy levelet a következő szöveggel:

Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Igazgató Úr! 2013. december 12-én, csütörtökön 14:30-kor a Szombathelyi Képtárban vándorkiállítás nyílik Az Alaptörvény illusztrációi címmel. Kormánymegbízott úr kérése, hogy iskolánként 20-25 fő a végzős osztályokból képviselje az iskolát.

Az Alaptörvény illusztrációi című vándorkiállítás megnyitója
Az érdeklődő diákság - minél hátrébb, annál jobb. További képekért katt!
VB

Az email érthető okokból eléggé ledöbbentette a pedagógust, és minket is. Az eseményre sajtómeghívót ugyanis nem kaptunk, és ha nem értesülünk róla ebből a levélből, bizony csak a másnapi újságban olvashattunk volna róla. El is gondolkodtunk rajta, talán nem sajtó-nyilvános a dolog? De akkor meg miért kellett odarendelni a diák-tömeget? Úgyhogy elindultunk, lesz ami lesz.

A Képtár környékén már több tucatnyi fiatal időzött, és benn a teremben is voltak bőven. Érdeklődésemre, hogy van-e, aki tényleg azért jött, mert érdekli a dolog, illetve a festmények, meglehetősen egyforma válaszokat kaptam. A legtöbb diák kötelező jelleggel jelent meg (volt, aki a "nagyon erősen ajánlott" kifejezést használta a helyzet leírására), néhányuknak viszont némi "ellenszolgáltatást" ajánlottak cserébe a tanáraik. Akadtak olyanok is, akik egy tanóra keretében jöttek.

Az Alaptörvény illusztrációi című vándorkiállítás megnyitója
Az egyik festmény. További képekért katt!
VB

A festmények maguk nem váltottak ki túl nagy érdeklődést a diákság körében, inkább csapatokba verődve beszélgettek, játszottak a mobiljaikon.

A kiállítást magát Cebula Anna, a Képtár igazgatója, Harangozó Bertalan és Popovicsné dr. Tisza Edit nyitotta meg. Cebula Anna köszöntő szavai után, amiben elmondta, milyen büszke rá, hogy a Képtár adhat otthon egy ilyen gyönyörű, történelmi pillanatokat bemutató előadásnak, jött a fő esemény, ami miatt idecitálták Szombathely diákjainak jó részét.

Harangozó Bertalan hosszasan taglalta, milyen jó dolog az új Alaptörvény: nem csak azért, mert az 1989-es szovjet mintára készült alkotmány még csak nem is volt legitim (ugyanis nem az ország lakói által választott parlament szavazta meg), hanem azért is, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az Alaptörvény illusztrációi című vándorkiállítás megnyitója
Harangozó Bertalan megcsodálja a magyar nemzeti művészek által festett képeket a Szombathelyi Képtárban. További képekért katt!
VB

De nem csupán az alkotmány, hanem maga a kormány sem: mint Harangozó Bertalan szavaiból kiderült, az elmúlt húsz évben a kormány tömegeket taszított reménytelenségbe és virágzott a korrupció is. Az emberek boldogtalanságban éltek, és majdhogynem elnyomás alatt: elég, ha csak a 2006 októberében bekövetkezett eseményeket nézzük. Bár nem volt benne biztos, hogy a jelenlévők emlékeznek erre.

De mint mondta: végül 2010-ben a választásokon új parlamenti többség született, ami már méltó a magyar nemzethez. Ennek a szimbolikus megtestesítője az Alaptörvény, ami megőrzi a nemzet identitását, és megfelel a modern európaiság követelményeinek. Ez tulajdonképpen egyfajta alapvetés, ami jogi, szellemi és erkölcsi keretet ad az ország működésének. Élen jár az egész kontinensünkön – ezért is támadják. Ezekről a támadásokról többször is szó esett.

Magukról a festményekről viszont nem túl sok. Amint a kiállítást tényleg megnyitották, és vége lett a beszédeknek, a Képtár gyakorlatilag percek alatt kiürült: a képeket szinte csak a kormánybiztos és a holdudvara nézte végig.

Modern korunknak megfelelően zárjuk egy videóval cikkünket.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra