Sej a mi lobogónkat: kivezényelt diákok a Képtárban

Kivezényelt középiskolások előtt nyitotta meg az Alaptörvény illusztrációiból álló kiállítást ma a kormánymegbízott Szombathelyen.

Szombathelyre érkezett az új Alaptörvény illusztrációinak vándorkiállítása, és ennek örömére a kiállítás megnyitójára kivezényeltek tömegnek egy jókora adag végzős diákot. Ismerős szituáció? Igen, talán nem véletlenül jutnak a kedves olvasónak eszébe a kötelező kommunista tapsolás emlékei.

Na de kezdjük az elején. Érkezett egy levél a szerkesztőségünkbe, amiben egy pedagógus arról írt, hogy az iskolája, sok másik középiskolával egyetemben, kapott egy levelet a következő szöveggel:

Tisztelt Igazgató Asszony! Tisztelt Igazgató Úr! 2013. december 12-én, csütörtökön 14:30-kor a Szombathelyi Képtárban vándorkiállítás nyílik Az Alaptörvény illusztrációi címmel. Kormánymegbízott úr kérése, hogy iskolánként 20-25 fő a végzős osztályokból képviselje az iskolát.

Az Alaptörvény illusztrációi című vándorkiállítás megnyitója
Az érdeklődő diákság - minél hátrébb, annál jobb. További képekért katt!
VB

Az email érthető okokból eléggé ledöbbentette a pedagógust, és minket is. Az eseményre sajtómeghívót ugyanis nem kaptunk, és ha nem értesülünk róla ebből a levélből, bizony csak a másnapi újságban olvashattunk volna róla. El is gondolkodtunk rajta, talán nem sajtó-nyilvános a dolog? De akkor meg miért kellett odarendelni a diák-tömeget? Úgyhogy elindultunk, lesz ami lesz.

A Képtár környékén már több tucatnyi fiatal időzött, és benn a teremben is voltak bőven. Érdeklődésemre, hogy van-e, aki tényleg azért jött, mert érdekli a dolog, illetve a festmények, meglehetősen egyforma válaszokat kaptam. A legtöbb diák kötelező jelleggel jelent meg (volt, aki a "nagyon erősen ajánlott" kifejezést használta a helyzet leírására), néhányuknak viszont némi "ellenszolgáltatást" ajánlottak cserébe a tanáraik. Akadtak olyanok is, akik egy tanóra keretében jöttek.

Az Alaptörvény illusztrációi című vándorkiállítás megnyitója
Az egyik festmény. További képekért katt!
VB

A festmények maguk nem váltottak ki túl nagy érdeklődést a diákság körében, inkább csapatokba verődve beszélgettek, játszottak a mobiljaikon.

A kiállítást magát Cebula Anna, a Képtár igazgatója, Harangozó Bertalan és Popovicsné dr. Tisza Edit nyitotta meg. Cebula Anna köszöntő szavai után, amiben elmondta, milyen büszke rá, hogy a Képtár adhat otthon egy ilyen gyönyörű, történelmi pillanatokat bemutató előadásnak, jött a fő esemény, ami miatt idecitálták Szombathely diákjainak jó részét.

Harangozó Bertalan hosszasan taglalta, milyen jó dolog az új Alaptörvény: nem csak azért, mert az 1989-es szovjet mintára készült alkotmány még csak nem is volt legitim (ugyanis nem az ország lakói által választott parlament szavazta meg), hanem azért is, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az Alaptörvény illusztrációi című vándorkiállítás megnyitója
Harangozó Bertalan megcsodálja a magyar nemzeti művészek által festett képeket a Szombathelyi Képtárban. További képekért katt!
VB

De nem csupán az alkotmány, hanem maga a kormány sem: mint Harangozó Bertalan szavaiból kiderült, az elmúlt húsz évben a kormány tömegeket taszított reménytelenségbe és virágzott a korrupció is. Az emberek boldogtalanságban éltek, és majdhogynem elnyomás alatt: elég, ha csak a 2006 októberében bekövetkezett eseményeket nézzük. Bár nem volt benne biztos, hogy a jelenlévők emlékeznek erre.

De mint mondta: végül 2010-ben a választásokon új parlamenti többség született, ami már méltó a magyar nemzethez. Ennek a szimbolikus megtestesítője az Alaptörvény, ami megőrzi a nemzet identitását, és megfelel a modern európaiság követelményeinek. Ez tulajdonképpen egyfajta alapvetés, ami jogi, szellemi és erkölcsi keretet ad az ország működésének. Élen jár az egész kontinensünkön – ezért is támadják. Ezekről a támadásokról többször is szó esett.

Magukról a festményekről viszont nem túl sok. Amint a kiállítást tényleg megnyitották, és vége lett a beszédeknek, a Képtár gyakorlatilag percek alatt kiürült: a képeket szinte csak a kormánybiztos és a holdudvara nézte végig.

Modern korunknak megfelelően zárjuk egy videóval cikkünket.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet