Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az alkotmánybíróság visszaadhatja az iskolákat az önkormányzatoknak?

A törvény szinte mindenkinek megengedi az iskolaműködtetést, kivéve az önkormányzatoknak, ezért fordultak az AB-hoz.

2011-ben vette el az iskolák szakmai működtetést az állam az önkormányzatoktól, ami nem hozott megtakarítást a településeknek Szombathely nem akarja visszavenni az iskolákat az államtól 2015. November 03. 17:27 , de elveszítették az irányítási jogot. 2016-ban aztán a többi feladatot is államosították Teljes államosítás az iskoláknál, a KLIK is megmarad 2016. May 17. 16:49 , ezek után a helyi vezetőknek már tényleg semmi beleszólásuk nincs a helyi oktatásba.

A központosítás nehézségeket és lassú ügyintézést hozott

Vannak azonban olyan önkormányzatok, ahol ebbe nem törődtek bele. Még 2015-ben a siklósi önkormányzat kezdeményezte Szombathely nem akarja visszavenni az iskolákat az államtól 2015. November 03. 17:27 az iskolák visszavételét, mert úgy vélték, hogy a KLIK, mint állami iskolafenntartó rosszul gazdálkodott a város, azaz a siklósi adófizetők pénzével.

Bonyhádi Zoltán

Egy évvel ezelőtt pedig Csömör képviselő-testülete döntött úgy, hogy nem fogadja el az államosítás 2016-ban bejelentett újabb lépcsőjét Teljes államosítás az iskoláknál, a KLIK is megmarad 2016. May 17. 16:49 . Fábri István, Csömör független polgármestere a Hír Tv-nek azt mondta, a központosítás nehézségeket és lassú ügyintézést hozott, és egyre nehezebb érvényesíteni a gyerekek érdekeit, pedig az iskolának erről kellene szólnia.

Ezért a csömöri önkormányzat pert indított az iskolák elvétele ellen, azt kifogásolva, hogy a szabályozás másokkal, például egyházakkal, nemzetiségekkel, de még magánszemélyekkel szemben is megengedő, miközben teljesen kizárja az önkormányzatot a fenntartói körből, ez pedig alaptörvény-ellenes.

Két lehetőség van, alkotmánymódosítás vagy vissza az iskolákat

A feljelentés a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé került, ahol elfogadták a település érveit, és az Alaptörvény vélelmezhető megsértése miatt január 8-ával felfüggesztette a pert, és az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, legfeljebb kilencven napon belül el kell elbírálnia a bírósági beadványt. Amennyiben az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy ez az észrevétel jogos, akkor két lehetőség van. Az egyik az, hogy alkotmányt lehet módosítani, a másik pedig, hogy vissza kell adni azoknak a településeknek az iskolákat, akik szeretnék működtetni és fenntartani.

A szombathelyi városvezetést még 2015 októberében kérdeztük meg, hogy ha lehetőség lesz rá, visszaveszik-e a szombathelyi iskolákat a várostól. Válasz azóta sem érkezett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra