Varrótűt nyelt le Bogyó, a keverék kutyus, elakadt a nyelőcsövében - Varga Bálint sietett a segítségére

„Elképesztő miket nyelnek le a kisállatok" - mondja a Szombathelyi Állatkórház állatorvosa, akinek sok szívbeteg négylábú páciense is van.

Jó néhány évet letagadhatna Maxy a 15 éves keverék kutyus, olyan gyorsan szalad be a Szombathelyi Állatkórház rendelőjébe. Gazdái kontrollra hozták Varga Bálint állatorvoshoz, aki közel két éve kezeli az ebet. Maxy panaszai köhögéssel kezdődtek, egy ultrahangvizsgálat alapján derült ki, hogy a baloldali szívbillentyűi rosszul működnek, szívbeteg. El is kezdték a gyógyszeres kezelést. A vízhajtó hatására enyhültek a köhögéses panaszok, egy ideig sikerült fenntartani ezt az állapotot, aztán tavaly nyáron ismét jelentkeztek a tünetek.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Bár a kutya vidám, közérzete jó, mégis aggódnak gazdái, hiszen egyre többször jelentkeznek nála a köhögőrohamok. A mostani ultrahang és röntgenvizsgálat pedig alátámasztotta aggodalmukat, kiderült, romlott Maxy állapota. „Egyre tágabb a bal szívfél a kutyusnál. Ez sajnos hajlamosítja a tüdőödémára. Ez okozhatja a súlyos köhögést, amit egy darabig lehet kontrollálni gyógyszerekkel. Ilyenkor módosíthatunk a gyógyszerdózison (ez történt most), egy-két újabb készítményt is ki tudunk próbálni. Azonban, ha már nem reagál a gyógyszeres kezelésre, folyamatosan romlik az általános állapota: tehát nagyon gyenge, bágyadt, inaktív lesz, nem eszik, nagyon zavaró lesz számára a szinte állandóan jelentkező köhögés, sajnos – főleg idősebb kutyusnál – el kell gondolkodni az eutanázia lehetőségén, hogy ne szenvedjen tovább” – mondja Varga doktor, aki abban bízik, Maxy tünetei a konzultáció után újra enyhülnek. El is engedi betegét, akit 1,5-2 hónap múlva újra megvizsgál majd, fontos a rendszeres ellenőrzés.

Maxy jól viseli a vizsgálatot, ismerős a terep
Nyugat.hu, Hornyák Emőke

„Mivel ultrahang diagnosztikával is foglalkozom, gyakran kezelek szívbeteg kutyákat, macskákat. Mindig örömmel tölt el, ha pozitív irányba változik a kezelés hatására a beteg állapota. Sajnos nem mindig hozzák el időben hozzánk az állatokat, ha később tudjuk csak elkezdeni a terápiát, kisebb lehet az esély a javulásra” – meséli a szakember, aki 2017-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, azóta a Szombathelyi Állatkórház munkatársa. Megtudjuk tőle, vannak olyan kutyafajták, amelyek hajlamosabbak a szívbetegségekre. Ilyen a tacskó és a spániel. Ez egyfajta genetikai hátterű probléma, egy Cavalier King Charles spániel gyakorlatilag ahogy megszületik, már rizikópáciensnek számít, mert annyira gyakran fordul náluk elő valamilyen kardiológiai betegség, annyira erősen benne van a genetikai állományukban.

Endoszkópos vizsgálatokat is gyakran végez Varga doktor. Rendszeresen kell idegen tárgyakat eltávolítania a kisállatok testéből. Képesek a legkülönbözőbb dolgokat lenyelni, csavart, kavicsot, toklászt, nemrég varrótűt kellett kivenni egy kistestű eb, Bogyó nyelőcsövéből, hiszen a tű ott akadt el.

Jól látszik a röntgenfelvételen a tű
Nyugat.hu, Hornyák Emőke

Néhány napig szenvedett is miatta Bogyó. Amikor gazdái elhozták az állatkórházba, a röntgenfelvételen jól látszott a tű. „Adta magát, hogy endoszkóppal próbáljuk meg eltávolítani, mert sokkal kíméletesebb eljárás, mint a műtét” – mondja az állatorvos, aki a röntgenfelvételt is megmutatta nekünk.

Bogyó túl van a beavatkozáson, mellette a varrótű
Nyugat.hu, Hornyák Emőke

Bogyó problémájára szerencsére gyorsan lehetett megoldást találni és hamar kiheverte a nem mindennapi kalandot.

Varga Bálint egyébként tősgyökeres Vas megyei, Toronyban nőtt fel, most is ott él a családjával. Nagyszüleinek mindig is voltak háztáji állatai, már gyerekként sokat foglalkozott velük, ezen pedig később sem akart változtatni, egyértelmű volt számára az állatorvosi pálya. Úgy tartja, a Szombathelyi Állatkórházban jól felosztották egymás között a feladatokat a kollégákkal. Ő tehát elsősorban belgyógyászati esetekkel foglalkozik, és lágyszervi műtéteket végez. Minden hétköznap várja a betegeket, sőt hétvégi ügyeletet is vállal. A legnagyobb motiváció pedig Varga doktornak a páciensei hálás tekintete.