Amikor nemcsak az újságíró, de a közös ügyünk is eljutott Strasbourgig

Vidéki médiát talán soha nem ért ekkora megtiszteltetés. Figyeltek ránk, igaz, mégsem teljes az örömünk.

Szeretek utazni, világot látni, új városokkal, kultúrákkal, emberekkel találkozni, de Strasbourg nem szerepelt az útiterveim között. Aztán mégis mennem kellett. Egyrészt izgalmas programnak ígérkezett, másrészt örömöm mégsem volt felhőtlen.

A meghívó a Európa Tanácsból érkezett, mely arra kérte a Nyugat.hu-t, hogy az Aktuális Ügyek Bizottsága előtt számoljon be a magyar helyi sajtó működéséről, és úgy általában, a médiahelyzetről. A kollégák azt mondták, menjek én, elsősorban az angol nyelvtudásom miatt.

Józing Antal, újságíró, Nyugat.hu
Mészáros D. Zsolt

Strasbourg barátságos és gyönyörű. Az Európa Palotát egy hatalmas park mellett építették, még 1977-ben. A megadott időpontnál korábban érkeztem a helyszínre, és bevallom, kicsit megilletődve nézegettem a hatalmas épületet és a megannyi zászlót.

Az Európa Palota
Józing Antal

A bizottság nem a nagyteremben, hanem az egyik tanácsteremben ülésezik. Mikor regisztrálom magam az ajtónál, a hölgy felnéz, a mosoly mellett látom az érdeklődést is az arcán: „Örülünk, hogy el tudott jönni” – mondja.

A tanácskozó nagyasztalától felkel a bizottság svéd elnöke, Thomas Andersson is. „Nagyon kíváncsiak vagyunk a magyar médiahelyzetre” – közli érezhető őszinteséggel a hangjában.

Mondom neki, hogy elég kacifántos történet ez, amit nagyon nehéz belezsúfolni 10 percbe. „Tudom, tudom” – bólogat, majd mondja, maradjak elől, mert az első felszólalók között leszek.

Először hallgattak, aztán kérdeztek.
Józing Antal

Valóban így van. Hallom a nevem, látom, hogy ég a piros lámpa a mikrofonomon, hát hajrá. Először bemutatom a Nyugat.hu-t mint a legjelentősebb vidéki hírportált, majd vázolom a magyar média helyzetét, átalakítását. Nem kenyerem a panaszkodás, egyszerűen elmondom a tényeket. Amikor felnézek, látom a figyelő szemeket a padsorokban és a kivetítőn megjelenő arcokon. (Vannak, akik online követik az ülést.)

Jön néhány kérdés is, egyik holland hölgy például azt nem érti, hogy miért fejeztem be egy optimista fordulattal a beszédet, mert ő nem lenne az. Mondtam neki, hogy enélkül még nehezebb lenne.

Egyszerre látom a segíteni akarás és a tehetetlenség érzését. „Igen, ezt magunknak kellene megoldanunk” – gondolom magamban, de azért mégis jó érzés, hogy meghallgattak.

A szünetben odajön hozzám a francia hölgy, akivel már volt korábban levélváltásom. Még egyszer megköszöni, hogy eljöttem, és személyesen informáltam a tanácsot, amely majd feldolgozza a hallottakat.

A következő témakör már valami más, így elhagyom az üléstermet. Nyár van, a hatalmas épület szinte üres, konganak a lépteim.

Fújok egyet a folyosón, aztán elmesélem a szerkesztőségben a kollégáknak, hogy mi történt.

Strasbourg polgárai vidámnak, gazdagnak és felszabadultak tűnnek.
Józing Antal

Parkok, utcák, terek és hidak során megyek át a szállásomig. Strasbourg derék polgárai vidámnak, gazdagnak és felszabadultak tűnnek. Talán egyszer még egyszerű turistaként is visszajövök ide. Jó lenne, ha kisebb lenne a távolság közöttünk.

Ha azt szeretnéd, hogy legyen aki kiáll a magyar sajtószabadságért és a vidéki médiáért, akkor

támogasd a Nyugat.hu-t! Amit itt megtehetsz.

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„A helyi média nemcsak a múlt, hanem a jövő is” – Az Európa Tanácsban szólalt fel kollégánk

A strasbourgi Európa Palotában az európai helyi sajtó helyzete volt a központban, a Nyugat.hu-t Józing Antal képviselte.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Egyéb