Zöld színház, kulturális magazin, műhely és új darabok – Így csalogatja vissza a nézőket a Weöres Sándor Színház

módosítva: 2021. August 09. 15:21

Lezárták a 2020/2021-es, kissé foghíjas évadot és most újult erővel térnek vissza a következőre.

Hirdetés

Verőfényes napsütéstben, a Krúdy Klub teraszán tartotta meg csütörtökön a Weöres Sándor Színház új igazgatója, Szabó Tibor a szokásos évad végi sajtótájékoztatót. De még mielőtt belecsapott volna a lecsóba, jött egy meglepetés: összedobtak ugyanis egy jópofa performanszot Kelemen Zoltán színésszel, aki, mint kiderült, kabarét fog rendezni a következő évadban.

Szabó Tibor és Kelemen Zoltán performansza. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

Aztán jött volna az évadértékelő, de Szabó Tibor úgy gondolta, ez nem az ő reszortja, hiszen a 2020/2021-es, a járvány miatt kissé foghíjas évadot még Jordán Tamás és csapata rakta össze, de az biztos, hogy színvonalas darabokból állt a repertoárjuk.

Most azonban nagyon boldogok, hogy bár feszített tempóban és játékrenddel, de bő két hónap alatt tudták teljesíteni a bérleteseknek tett kötelezettségeiket. Tehát már nem adósok nekik egy darabbal sem, úgymond tiszta lappal indulhatnak neki a 2021/2022-es évadnak.

Arról, hogy pontosan kik maradnak, kik mennek és kik jönnek, egyelőre nem ejtett szót, mert még nem teljesen végleges a névsor. De hamarosan erről is lerántják majd a leplet és azért a műsorfüzetből is lehet már sejteni egy-két dolgot.

Mészáros D. Zsolt

És hogy mi mindennel próbálják majd visszacsalogatni a járvány miatt elvesztett bérleteseket? Na meg persze újakat szerezni? Például új bérletkonstrukcióval – erről részletek itt – és olyan darabok visszatérésével, mint A Pál utcai fiúk, az Ádám almái, a Haragossziget, az Abigail bulija, A padlás és a Farsang.

Emellett persze temérdek új előadással is készülnek a 2021/2022-es évadra. Októberben debütál például az Ájlávjú című musical és az Árad a gazság, aztán decemberbe jön két Shakespeare-darab, a Vízkereszt vagy amit... és a Shakespeare a mellényzsebben, ami teljes mértékben házi gyártású darab. Februárban is jön egy olyan darab, amin kizárólag WSSZ-esek dolgoznak, ez a Szerelem, amit aztán a Candide követ, majd 2022 májusában a Sirály.

Ezek voltak a bérletes előadások, de itt még nincs vége a sornak, érkezik még ugyanis több új, bérleten kívüli darab is. Ilyen lesz például az egyszemélyes Pornó, a Szólít a szörny, a Kavicsröptetők, A jövő zenéje és Az Ajándék is. A Kavicsröptetőket érdemes kiemelni, ugyanis a szombathelyi Szenkovics Péter tollából származik, szereplői Balogh János, Kiss Mari és Trokán Péter lesznek, rendezője pedig a szombathelyi filmrendező, Illés László, akinek ez lesz az első színpadi rendezése.

Elindítanak egy színes kulturális magazint is Ráadás címmel, amit a tervek szerint nemcsak online, hanem nyomtatott formában is ki tudnak majd adni. Lesznek szöveges, fotós és videós anyagok is, ráadásul nem kizárólag a Weöres Sándor Színházról, hanem Szombathely és Vas megye kulturális értékeiről, történéseiről, szereplőiről fog szólni.

Mészáros D. Zsolt

Szó volt a JátsszMa Színházpedagógiai Műhelyről is, melyet még februárban indítottak útjára, akkor nyilván csak online, de most tovább folytatják. Fontosnak tartják ugyanis a színházi nevelést és hogy a fiatalokban is fenntartsák a színház iránti érdeklődést.

Lesznek háttérfoglalkozások, szakmabemutatók és szerveznek például egy diáktábort is majd, a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhellyel közösen, akikkel több más projektet is terveznek. Lesz emellett több gyerekeknek és fiataloknak szóló előadás is, amiben közreműködik a műhely. Ilyen például az Antigoné, illetve a már említett Ajándék és a Szólít a szörny.

Megemlítették azt is, hogy egyre inkább törekedni fognak a színházban a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra, tehát szeretnének zöld színház lenni. Vannak már tervek is erre, át fogják nézni a színház működését és végiggondolni, hogy mit csinálnak jól és mi az, amin javítani kellene. Csonka Szilvia egyszemélyes előadásának, a Pornónak például újrahasznosított díszlete lesz és ezt a jövőben is szeretnék majd folytatni a produkcióknál.

Mészáros D. Zsolt

És persze nem maradhatott ki a felsorolásból a színészzenekar, a Mágikus Mintha sem, akik idén is hatalmas bulival indították be a nyári koncertszezont a Zsinagóga udvarban. A fellépésből befolyó összeget sokadszorra is jótékony célra ajánlották fel, Balogh János színész most elárulta, hogy úgy döntöttek, színházjegyeket vásárolnak a pénzből és ezeket felajánlják a Markusovszky kórház dolgozóinak.

„Számunkra fontos a közösség ereje és hogy próbáljunk tenni az emberekért. Lényegesnek tartjuk, hogy kicsit kinyissuk a színházat és ezáltal másokhoz is eljuttassuk a kultúrát és egy kis örömöt, boldogságot is” – mondta a zenekar nevében.

Szabó Tibor itt meg is ragadta a szót és elmondta, hogy színházi keretekben is szeretnék majd folytatni a jótékonysági koncerteket. A tervek szerint az ünnepek előtt fognak majd fellépéseket tartani saját zenekarával, a Mágikus Minthával és az Isis Big Banddel is.

Szóval Készülj Szombathely! Lesz itt minden – persze ha a vírus is engedi.