Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Ha politikaközeli földvásárló lennék, akkor most hatszor annyi bérleti díjat kapnék a földem után”

Nem érti a Vas megyei agrárvállalkozó, miért szerepel a politikaközeli földvásárlók között az Ángyán-jelentésben.

Családi gazdaságok helyett ingatlanos nagyvállalkozó, könyvelő, fogtechnikus jutott termőföldhöz Vas megyében – írtuk nemrég Családi gazdaságok helyett ingatlanos nagyvállalkozó, könyvelő, fogtechnikus jutott termőföldhöz Vas megyében 2021. November 15. 07:19 a legutóbbi Ángyán-jelentésre hivatkozva.

Évtizedek óta mezőgazdaságból élnek

A második Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési államtitkára, dr. Ángyán József ötödik éve teszi közzé megyénkénti tanulmányait a 2015-2016-os földprivatizáció szerinte korrupciógyanús gyakorlatáról.

A Vas megyéről szóló jelentés most novemberben jelent meg, az utolsó előttiként. A jelentésben Ángyán az öt évvel ezelőtti földárverések nyertesi közül azokat emelte ki, akik szerinte politikaközeli kapcsolataiknak köszönhetik, hogy állami tulajdonú földeket vásárolhattak meg.

Egy Vas megyei agrárvállalkozó is szerepel a jelentésben, akinek politikai kötődését a jelentés azzal igazolja, hogy egy családtagja érdekképviseleti szervezetek vezető beosztású képviselője volt.

A vállalkozó lapunknak azt mondta, családja régóta mezőgazdaságból és állattenyésztésből él, Szombathely környéki gazdaságuk eléggé ismert. Öt évvel ezelőtt valóban részt vettek az állami földek árverésén, de ez később már nem bizonyult olyan jó üzletnek.

Nem is volt olyan jó üzlet?

Az ő családi gazdaságuk 2016-ban valamivel több mint 45 hektár földet vásárolt meg az árverésen az államtól. Így a kisebb vevők közé tartoztak, az Ángyán-jelentés szerint is, a nagyobb vevők 400-500 hektárhoz jutottak hozzá.

Mivel 2001-ben 50 évre kötötte meg az állam a szerződést a földbérletekről, az új tulajdonosok 2051-ben, azaz 30 év múlva vehetik birtokba földjeiket. A tulajdonosváltással annyi történt, hogy a földeket bérlők már nem az államnak, hanem az új tulajdonosoknak fizetik a bérleti díjat.

Ami 2001-ben még közel volt a piaci bérleti díjhoz, aranykoronánként mintegy 300 forintot kellett fizetniük a bérlőknek. Azóta viszont a bérleti díjat elvileg az infláció mértékében lehet emelni, jelenleg 500 forint az aranykoronánkénti bérleti díj. A vállalkozó kiemelte, hogy a piaci ár jelenleg 3000 forint/aranykorona körül jár.

Valóban voltak, akik befektetésként vettek állami földet

Hozzátette, ha politikaközeli vevőkről lett volna szó, akkor sikerült volna elérni, hogy ne kelljen megvárni a bérleti szerződés 2051-es lejártát, vagy lenne mód arra, hogy a bérleti díjakat a piaci ár közelébe emeljék.

Megjegyezte, valóban lehettek politikaközeli pályázók, de szerinte Vas megyében nem volt ilyen. Viszont az igaz, hogy nem csak családi gazdaságok, agrárvállalkozások pályáztak, sokan befektetésként vásárolták meg az állami földeket, voltak, akik hitelből, és voltak, akiknek semmi közük nem volt a mezőgazdasághoz.

Azt is hozzátette, most, húsz évvel később is a „piszkos tizenkettőről” beszélnek, arról a 12 állami gazdaságról, amit az első Fidesz-kormány a ciklusa végén privatizált gyorsan. Viszont több mint 110 állami gazdaság volt, ezeket mind privatizálták, nagy részüket a baloldali kormányok alatt.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet