Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nézzen szembe az emberi kirekesztéssel Szombathelyen!

Manapság nem ismeretlen az emberek számára a gyűlöletkeltés - akár politikai szinten is. Ezekkel is megy szembe egy kiállítás a művészeti szakgimiben.

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumba júniusban érettségizett képző- és iparművészeti osztálya öt másik magyarországi oktatási intézménnyel együtt részese volt egy tíz országot érintő nemzetközi anti-diszkriminációs projektnek. A projektben készült művekből álló kiállítás a Te döntesz: kihúzod magad, vagy kihúzod magad címet kapta.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom
 

A több mint kétszáz diák és tanáraik a Holokauszt és a ruandai népirtás eseményeit, hátterét különféle órai és órán kívüli foglalkozásokon feldolgozva a társadalmi kirekesztés és megkülönböztetés mai napig aktuális tanulságairól és dilemmáiról készítettek a művészet és a vizuális szemléltetés kreatív eszközeivel látványos és elgondolkodtató alkotásokat.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom

A művek közös kiindulópontjai a történelmi-társadalmi tragédiák hétköznapi részvevőinek, a barátoknak és szomszédoknak, a munkatársaknak és a közvetlen környezetnek az események megtörténtében játszott szerepe, felelőssége és az ehhez kapcsolódó, sokszor bonyolult dilemmák voltak.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom
 

A megnyitón bevezetőt mondott Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus, a projekt szombathelyi segítője. Az egész projekt azt a kérdést feszegeti, hogy a neves történelmi alakok, erők és pártok, nemzeti parlamentek és népmozgalmak mellett még milyen erők formál(hat)ják a történelmet. A válasz természetesen: az egyes emberek és döntéseik, a közvetlenül minket körülvevő közösségek és azok reakció, a szerepeink, az önkéntes és bevállalt identitásaink, amikkel magánemberként és kisközösségeinkben reagálunk a nagypolitika hisztériáira, jó vagy rossz döntéseire, az egyes emberek és csoportok kiszolgáltatottságára. Ezen minden ember elgondolkodik. Éppen ezért ez nem Ruanda- és nem is Holokauszt-kiállítás - hanem egy antidiszkriminációs, a megkülönböztetés működéséről szóló és együttgondolkodásra ösztönző kiállítás.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom
 

A kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Művészeti Szakgimnázium nyitva tartása alatt az iskola földszinti társalgójában. A kiállítást - akár történelem, akár társadalomismeret és etika órák keretében - külön is javasolják általános és középiskoláknak, osztályoknak.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra