Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nézzen szembe az emberi kirekesztéssel Szombathelyen!

Manapság nem ismeretlen az emberek számára a gyűlöletkeltés - akár politikai szinten is. Ezekkel is megy szembe egy kiállítás a művészeti szakgimiben.

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumba júniusban érettségizett képző- és iparművészeti osztálya öt másik magyarországi oktatási intézménnyel együtt részese volt egy tíz országot érintő nemzetközi anti-diszkriminációs projektnek. A projektben készült művekből álló kiállítás a Te döntesz: kihúzod magad, vagy kihúzod magad címet kapta.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom
 

A több mint kétszáz diák és tanáraik a Holokauszt és a ruandai népirtás eseményeit, hátterét különféle órai és órán kívüli foglalkozásokon feldolgozva a társadalmi kirekesztés és megkülönböztetés mai napig aktuális tanulságairól és dilemmáiról készítettek a művészet és a vizuális szemléltetés kreatív eszközeivel látványos és elgondolkodtató alkotásokat.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom

A művek közös kiindulópontjai a történelmi-társadalmi tragédiák hétköznapi részvevőinek, a barátoknak és szomszédoknak, a munkatársaknak és a közvetlen környezetnek az események megtörténtében játszott szerepe, felelőssége és az ehhez kapcsolódó, sokszor bonyolult dilemmák voltak.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom
 

A megnyitón bevezetőt mondott Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus, a projekt szombathelyi segítője. Az egész projekt azt a kérdést feszegeti, hogy a neves történelmi alakok, erők és pártok, nemzeti parlamentek és népmozgalmak mellett még milyen erők formál(hat)ják a történelmet. A válasz természetesen: az egyes emberek és döntéseik, a közvetlenül minket körülvevő közösségek és azok reakció, a szerepeink, az önkéntes és bevállalt identitásaink, amikkel magánemberként és kisközösségeinkben reagálunk a nagypolitika hisztériáira, jó vagy rossz döntéseire, az egyes emberek és csoportok kiszolgáltatottságára. Ezen minden ember elgondolkodik. Éppen ezért ez nem Ruanda- és nem is Holokauszt-kiállítás - hanem egy antidiszkriminációs, a megkülönböztetés működéséről szóló és együttgondolkodásra ösztönző kiállítás.

Kiállítás a Művészeti Gimnáziumban
Garai Antal Atom
 

A kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Művészeti Szakgimnázium nyitva tartása alatt az iskola földszinti társalgójában. A kiállítást - akár történelem, akár társadalomismeret és etika órák keretében - külön is javasolják általános és középiskoláknak, osztályoknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra