Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Április 4-ről nem szól az ének

Mitől különleges ez a nap?

A csillagok és a naptár állása úgy hozta ebben az évben, hogy húsvét napja április 4-re esett épp. Na és, akkor mi van? Teheti fel a kérdést az a fiatalabb korosztály, amelyik nem tanulta, vagy másképpen tanulta történelemórán, hogy 76 évvel ezelőtt ezen a napon ért véget hazánkban a II. Világháború, ami a rendszerváltásig felszabadulásként, azóta megszállásként neveződik, s nem csak a nézőpontok különbözősége okán.

Nem csak az emiatt – is – egymás torkának eső köznépek, de még történészek sem tudták és tudják még ma sem eldönteni, mi is volt ez akkor valójában, a szabadság eljövetele vagy a rabság kezdete, a fiatalabb korosztály okulására azonban előadjuk, hogy negyven éven át hatalmas ünnep volt ez a nap. Annyira hatalmas, hogy az emberek megcsömörlöttek tőle, de mégis csak a történelmünk része, hiába rendelkezik másképp a nemzeti hitvallás.

Elfeledni legalább akkora hiba, mint misztifikálni, és most is csak azért jutott eszünkbe, mert sajátos, mókás vagy szomorú módon ugyanaznap történik az ma egyszerre, ami távolabb nem is állhatna egymástól, tehát Krisztus feltámadása, és az ország gonosz szovjet felszabadítása, vagy leigázása gusztus és filozófiai hajlam szerint. Viszont egy korszakot mi sem jellemez jobban, mint annak művészete.

Éppen ezért okulásul, s hogy megmutassuk, mit kellett nekünk, „öregeknek” minden egyes április 4-én átélni rogyásig hallgatva vagy egyenesen énekelve a dicsőítő nótát, idetesszük ezt a műalkotást. Mutatva, mitől menekülnek meg a fiatalok, és mit is vesztenek egyszerre, mert megtagadják tőlük, hogy megismerjék a múltjukat. Tehát itt a sláger, tessék élvezni a belőle áradó tavaszi leheletet.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra