Inflációkövető díjkorrekció álnéven drágul meg jócskán a telefon és az internet

Akkora az áremelés, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkező ügyfeleknek is megengedik a felmondást.

A Vodafone 9,39 százalékos inflációkövető díjkorrekciót alkalmaz januártól, adta hírül a 24.hu.

A Vodafone Magyarország sajtóosztálya szerint 2023. január 2-tól ilyen mértékű – a hatályos Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) szerinti – automatikus díjkorrekciót alkalmaznak lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleiknél. Az díjkorrekció az otthoni és a mobil szolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.

Nyugat.hu

A lap szerint a másik három nagy szolgáltatónál is meglépik az inflációkövető díjemelés.

Bár egyoldalú szerződésmódosításra korábban nemigen volt a szektornak lehetősége, egy 2018-ban életbe lépett egységes EU-s hírközlési kódex teljesen átírta a korábbi szabályokat. Ez pedig megteremtette annak lehetőségét is, hogy a távközlési szolgáltató egyoldalúan, de indoklással módosíthassa az ÁSZF-ét, azzal, hogy

a határozott idejű szerződéseknél is biztosítja a felmondás lehetőséget az ügyfeleknek.

Azaz a szolgáltatók a hatósággal egyeztetve emelték be a díjemelésükhöz szükséges kiskaput.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis kiemelte, ha a szolgáltató a szerződésmódosítás során betartotta a vonatkozó szabályokat, és a bevezetett feltétel pontosan tartalmazza, hogy hogyan fog történni a díjak változása, akkor ez a szolgáltatói lépés nem jogszerűtlen.

A szolgáltató által alkalmazott díjkorrekció csakis akkor jogszerűtlen, ha az nem kellően objektív, mértéke és időpontja nem látható előre; vagyis az NMHH a szolgáltató saját belátására, üzleti döntésére bízza, hogy korrigál-e díjakat, azt mikor teszi, valamint milyen mértékben.

A KSH január 13-i gyorsjelentésében egyébként azt írta, hogy 2022-ben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek