Árvíz fenyeget a Rábán, több százan indultak védekezni

Éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indult útnak, a védekezéshez kérik a körmendi lakosság segítségét.

Rendkívüli közleményben figyelmeztet az Országos Vízügyi Igazgatóság: a Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában olyan gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki, melyek esélye ugyan előre látható, de pontos helyük és a lehulló csapadék mennyisége és kiterjedése árvízi védekezés szempontjából előrejelezhetetlen - írja a vg.hu.

Máris megkezdték a védekezést, több száz szakember indul útnak, és várják a körmendi lakosság segítségét

A zsáktöltéshez köszönettel fogadjuk a körmendi lakosság segítségét is – írta a közlemény. Jelentkezni a Büdös árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen lehet – tették hozzá.

Az elmúlt időszakban több kisebb-nagyobb árhullám vonult le a Rábán, és a most érkező újabb víztömeg ezért már nem tud beszivárogni az átnedvesedett talajba, miután az előre jelzett 1-2 milliméterhez képest 30-40 milliméter hullott le hirtelen a folyó vízgyűjtőjére felhőszakadásként.

Hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő eső hullott, ami előbb patakokon – mint a Pinka, Strém, Lapincs – okozott rendkívüli vízszintemelkedéseket, az elmúlt órákban pedig már magán a Rábán is.

A Rábán Körmendnél hétfőn napközben mindezek miatt a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak. A Rába alsóbb szakaszain is nagyon magas vízállások várhatók. Éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkákat – írták a közleményben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló