Utánpótlás asztalitenisz világverseny zajlik éppen a Savaria Arénában

A magyar válogatottban három szombathelyi játékos is asztalhoz lépett.

Hétfő óta pattognak a pingponglabdák az Aréna Savaria csarnokában, ahol éppen a WTT Youth Contender - Magyar Nemzetközi Asztalitenisz Bajnokság zajlik. Az egész Aréna nyüzsög, nem véletlenül, hiszen egy világversenyről van szó, amit most 41. alkalommal rendeznek meg.

Asztalitenisz verseny az Arénában
Asztalitenisz az Arénában
Mészáros D. Zsolt

41 országból, öt kontinensről érkeztek a versenyzők, most éppen a csoportmérkőzések zajlanak. Öt korcsoport versenyez, az U11, az U13, az U15, az U17 és az U19. Az utóbbi nem régóta működik, a pandémia miatt emelték meg az U18-at U19-re, mivel a tavaly 18 éveseknek kimaradtak az utánpótlás korszakot lezáró versenyeik.

A szombathelyi versennyel párhuzamosan zajlik Pozsonyban ugyanez a versenytípus, azonos korosztályokban. Az első három napban, november 1-től 3-ig Szombathelyen a fiúk, Pozsonyban a lányok versenyeznek, majd a két verseny helyet cserél, így november 4-től 6-ig a lányok versenye lesz Szombathelyen.

Asztalitenisz verseny az Arénában
László Győző, Kalmár Attila
Mészáros D. Zsolt

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón László Győző alpolgármester örömét fejezte ki, hogy Szombathely ilyen rangos sportesemény helyszíne, és 41 ország 2510 versenyzőjét és kísérőiket, összesen 500 főt láthatnak vendégül.

Kalmár Attila, a szervező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, kilencedik alkalommal rendezik meg ezt a világversenyt az asztalitenisz világszövetséggel közösen. Ez a verseny korábban a világ legnagyobb utánpótlás-versenye volt, de a pandémia miatt tavaly nem tudták megrendezni, az ideire pedig a szokottnál némileg kevesebben jelentkeztek. Korábban 50 ország utánpótlás asztalitenisz válogatottja vett részt a versenyen.

Asztalitenisz verseny az Arénában
Nérkőzés a versenyen
Mészáros D. Zsolt

Kiemelte, hogy az önkormányzat támogatja a versenyt, az előkészítésbe és a lebonyolításba szombathelyi vállalkozókat vontak be.

A sportágra érvényes járványügyi szabályok miatt a versenyzők "buborékban" vannak, ami azt jelenti, hogy csak a szálláson és a verseny helyszínén tartózkodnak, a kettő között szállítják őket. De többször is teszteli a sportolókat, minden versenyző legalább két PCR-teszten és egy gyorsteszten átesik a hat nap alatt.

Sajnos, voltak, akik korábbi pozitív tesztjük miatt lemondták a versenyt, a jelenlévők között eddig nem találtak fertőzöttet. A versenyeket a szabályok miatt nézők nem látogathatják.

Asztalitenisz verseny az Arénában
Piros mezben a szombathelyi Gergely Márk
Mészáros D. Zsolt

Szarka Tibor, a Szombathelyi Asztalitenisz Klub elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar válogatottban három szombathelyi versenyző is van, a 13 éves Poór Balázs, a 12 éves Szarka Gábor és a 11 éves Gergely Márk. Utóbbi egyébként - korábbi eredményei miatt - jelenleg vezeti korosztályának a világranglistáját.

Hozzátette, decemberben három U 13-as játékos (Lindner Zétény, Barcsai Szofi és Gergely Márk) ott lesz a Jordániában megrendezendő ITTF Hopes Week & Challenge edzőtáborban. A részvételre pályázni kellett, a Nemzetközi Szövetség szakmai szempontok alapján választotta ki a résztvevőket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Sport