Átgondolt döntések, harmonikus otthonok – avagy miért éri meg megbízni egy lakberendezőt?

A lakberendezők kínálta szolgáltatásokra ma is sokan luxusként tekintenek Magyarországon, pedig a jól átgondolt tervezés, a szakértelem és a társszakmákkal való szoros együttműködés nem csak megkönnyíti az otthonteremtést az ingatlan tulajdonosának, de anyagilag is jobb megtérülést biztosít. Legyen szó egy frissen épülő ingatlanról vagy egy régi épületről, egy profi lakberendező mindig tud segíteni, hogyan hozzuk ki a maximumot leendő otthonunkból.
Lakberendezés
Mészáros D. Zsolt

2021 áprilisában indította el saját vállalkozását a szombathelyi lakberendező, Felső Mariann, hogy addigi hobbiját, a saját ingatlanok fejlesztését, építését professzionális szintre emelje.

Studio14 nevű vállalkozásában a kezdetektől együtt dolgozik két kollégájával, Fogl-Atkári Orsolyával és Nagy Veronikával a lakberendezésben, míg Kelemen Zsuzsanna a home staging (ingatlanok eladásra/kiadásra való felkészítés) területén van Mariann segítségére, de reméli, hamarosan bővülhet a csapat.

Készül ugyanis első saját stúdiója is, ahová a tervek szerint nyáron be is költözhet vállalkozása. De ennél jóval nagyobb tervei is vannak az Óperint utcai helyiséggel, ahol körbe is vezetett minket.

„A stúdió most épp átalakulóban van. Hárman kezdtük, de a jövőre vonatkozóan is nagy terveim vannak, ugyanis egy alkotói közösséget szeretnék itt létrehozni” – meséli.

Lakberendezés
Készül a stúdió, ahol bemutatósarok is lesz.
Mészáros D. Zsolt

„Nagyon sokan indulunk úgy, hogy nincsenek meg elsőre a megfelelő feltételek ahhoz, hogy stúdiót nyissunk. Úgy gondolom, hogy ez nagy segítség lesz sokaknak, például a pályakezdőknek is. Egyfajta alkotói térként képzelem el, ahol támogatjuk és segítjük egymást” – teszi hozzá.

Tehát tulajdonképpen egy co-working, azaz közösségi irodáról van szó, ahol a lakberendezők, belsőépítészek nyugodtan bemutathatják munkájukat vagy konzultálhatnak az ügyfelekkel. Mariann pedig azt már biztosan ki meri jelenteni, hogy a stúdió egy olyan jellegű hely lesz, ahol nem lesz nyitvatartás, hanem időpontfoglalással lehet majd érkezni.

„Egy lakberendezőnél nagyon fontos a rugalmasság, munkája nem csak az irodai teendőkből áll, sok időt tölt a készülő lakásokban, egyeztet a szakemberekkel, beszerzi a szükséges berendezési és dekorációs tárgyakat, így szinte egész nap úton van. Ha viszont mégis szüksége lenne egy sarokra, ahol néhány órát nyugodtan dolgozhat vagy egy színvonalas helyet keres, ahol az elkészült terveket prezentálhatja a megrendelőnek, a Studio14-ben erre is lesz majd lehetőség” – magyarázza Mariann.

Ez a szakma megoldásokról szól

Mariann esetében hobbiként indult a lakberendezés, saját ingatlanok felújításával kezdte, de mindig is nagy szerelme volt a kert, a kerttervezés. Ez volt tulajdonképpen a kiindulópont.

Először beiratkozott egy kertépítő és -fenntartó tanfolyamra, majd ennek elvégzése után rájött, hogy érdekli a programmal való tervezés is. Így lett a következő lépcső a lakberendező tanfolyam Győrben, amit Mariann egy barátnőjével együtt végzett el.

Felső Mariann lakberendező
Ez itt a kert.
Felső Mariann

„Nekem nagyon fontos szempont, hogy a külső és belső tereket együtt tervezzük meg, úgy alakítjuk ki őket, hogy az egyik a másiknak szerves része legyen. Ha jól bele tudjuk integrálni a kertet az otthon koncepciójába, akkor sokkal többet fog majd adni nekünk. Egy ideálisan megtervezett kert egy plusz tér, amivel kiegészítjük az otthonunkat” – magyarázza.

Régi házból új otthon

„Hatalmas projekt volt az első saját ingatlanunkat megvenni és felújítani. Összeszervezni az embereket, utánajárni mindennek – a legapróbb dolognak is, hogy az utolsó csaptelep is passzoljon színben, és mindennel harmonizáljon, de ellássa a funkcióját is” – árulja el.

Ezt már a családi fészekben mesélte, amit szintén ő tervezett és rendezett be, így telis-tele van egyedi és különleges szerzeményekkel, illetve megoldásokkal. Egy régi épületről van szó, férje nagyszüleié volt a ház, ami, bár sok kihívás elé állította, de óriási löket volt számára, hogy bővítse vállalkozása portfólióját.

Lakberendezés
Ilyen egy lakberendező otthona.
Mészáros D. Zsolt

„Nagyon szeretnék a későbbiekben ingatlanfejlesztéssel is foglalkozni, azon belül pedig főként a régi épületek vonzanak. Lehet, hogy egy-egy ódon ház olykor kicsit több kihívást jelent, de ha az ember ügyesen nyúl hozzá, akkor tényleg nagyon egyedi és jó dolgokat lehet belőle kihozni. Ehhez viszont türelem kell. Bár manapság az emberek többsége új házat szeretne, de a régi épületeknek lelke van, egy jól átgondolt tervezéssel pedig megmutathatjuk, mennyi érték rejlik bennük” – magyarázza Mariann.

A tetőtér például szinte nem is létezett náluk, ugyanis nem is nagyon volt belmagasság. Viszont ahogy azt egy jó lakberendezőtől el lehet várni, ügyesen megoldották, hogy hasznos térré alakítsák a ház korábban kihasználatlanul álló részét is. Készíttettek egy egyedi lépcsőt, alakítgattak a tetőszerkezeten is, ugyanis egy jó kis salakos tető volt ott korábban, látszott a cserép is.

„Látható, hogy elég nagy változáson ment keresztül, viszont nyertünk hasznos, körülbelül 40 négyzetmétert. Meg plusz egy fürdőszobát, ami azért nagyon hasznos tud lenni a mindennapokban. Rengeteg munka van egy ilyen ház mögött” – meséli büszkén Mariann.

Lakberendezés
A különleges lépcső.
Mészáros D. Zsolt

Minden egyes megbízás hatalmas kihívás

Mariann ezt a változatosságot szereti a legjobban a munkájában. Mindig vannak új dolgok, új problémák, de mindig tanul is valami újat az ember ezek kapcsán.

„Ez a szakma tele van kihívással. Folyamatosan változik, mindig új trendek jönnek, nemcsak dizájnban, hanem funkciók tekintetében is. Most törnek be a piacra az okosházak, ezek kivitelezéséhez viszont már tényleg egy komplett csapat szükséges. Minden szakágnak nagyon értenie kell a dolgát, és össze kell adódnia a tudásuknak ahhoz, hogy egy jól használható otthon szülessen” – teszi hozzá.

Ez pedig egyet jelent azzal is, hogy egy lakberendezőnek folyamatosan képeznie kell magát, az állandó tanulás nagyon fontos eleme a szakmának. Szerencsére ebben most már egyre több segítséget és támogatást is kapnak.

Studio14 - Felső Mariann lakberendező
Egy terv a stúdióról.
Studio14

Mariann úgy vette észre, egyre nagyobb divat, hogy a gyártók különböző workshopokat, oktató jellegű előadásokat tartanak, például itt, Szombathelyen is gyakran szerveznek hasonlókat.

Azt mondja, most már abszolút nyitottak a kereskedők is, ha például bemegy egy szaniteráruházba, akkor komolyan veszik. Tényleg megmutatnak és elmondanak neki mindent, keresheti őket bármikor, bármilyen problémával, és segítenek is megoldást találni.

„Az elmúlt időben nagyon jó, támogató csapatot sikerült magunk köré építeni a kereskedelem területén is, mindenki a tudása maximumát nyújtja, mert tudja, hogy akkor tudunk számára elégedett és visszatérő vásárlókat szerezni, ha úgy tudjuk betervezni az ő termékeiket, és azok úgy is funkcionálnak, ahogy a nagykönyvben meg van írva” – mondja.

A lakberendező nem luxus

„Magyarországon az emberek átlagosan 2-3 ingatlant vásárolnak életük során, azaz hosszú évtizedeket élnek le ugyanabban a lakásban. Ezért nagyon fontos, hogy az otthonunk kiszolgálja az igényeinket és egy olyan harmonikus élettér legyen, ahová jó hazaérni egy fárasztó nap után. Ehhez viszont megfelelő szakértelemre van szükség, ráadásul a költözés és a hétköznapi teendők mellett nagy terhet jelenthet a felújítással vagy a lakás berendezésével foglalkozni. Ilyenkor lehet nagy szükség arra a tudásra, amit mi lakberendezők összegyűjtünk az évek során” – tudjuk meg.

Ráadásul a lakberendezés nem feltétlenül jelent extra költséget egy ház vagy lakás felújításánál. Egy lakberendezővel legtöbbször még spórolni is tud az ember. Mariann azt mondja, egy alaposan átgondolt tervezéssel bőven meg tudják spórolni az ügyfélnek azt az összeget, amit nekik kifizet.

Egy szakember segítségével nem lesznek feleslegesen vásárolt, méretben vagy színben oda nem illő bútorok, optimálisan számolja ki a felhasználásra kerülő anyagok mennyiségét, illetve személyes kapcsolatrendszerén keresztül mindig meg tudja találni a legolcsóbb árú, de jó minőségű festéket, burkolatot vagy éppen bútort is.

Lakberendezés
Ilyen egy lakberendező konyhája.
Mészáros D. Zsolt

Egy jól megtervezett lakásban mindennek megvan a helye, a lakás egésze harmóniát tükröz, a terek pedig úgy vannak kialakítva, hogy az a lehető legjobban szolgálja az ott élők igényeit a mindennapi élet során.

„Én mindenképp úgy látom, a lakberendező egy hatalmas segítség az otthonunk kialakításánál, ezért nem szabad rá luxusként vagy felesleges extrakiadásként tekintenünk” – hangsúlyozza.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakberendezők

Mariann úgy gondolja, hogy a különböző tévéműsorok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek egyre jobban megismerik, milyen fontos szerepe lehet egy lakberendezőnek az otthonuk kialakításában.

„A lakossági ügyfelek számára már egy konzultáció is nagyon sokat segíthet. Inspirációban nincs hiány, nagyon sok felület áll az érdeklődők rendelkezésére, melyek segítségével az ügyfél már meg tudja fogalmazni, mit is szeretne viszont látni az otthonában. Ezeknek az elképzeléseknek a személyre szabásában viszont érdemes lakberendező segítségét kérni. Szakmai szemmel megvizsgálva és megtervezve lesz csak igazán tökéletes a végeredmény, mely illeszkedik az otthon fizikai adottságaihoz és maximálisan szolgálja a megrendelő igényeit” – teszi hozzá Orsi.

Mariann azt mondja, egyre több ingatlantulajdonosban megfogalmazódik az igény, hogy az otthonában szeretné kihozni a térben rejlő lehetőségeket, illetve egyre többen érdeklődnek a dizájn iránt, ami nem csak a külsőségekben, de a funkcionalitásban is megjelenik.

„Úgy érzem, idővel, egyre jobb megoldások születnek. Jó ötletekkel sokkal többet is ki lehet hozni egy adott térből, akár még kevés pénzzel is. Ehhez pedig kellenek a jó szakemberek is, például a lakberendezők. Mindenki szeretne szép és funkciójában is megfelelő otthonban élni” – magyarázza Mariann.

Mit tartogat a jövő?

A szombathelyi Studio14 fő profilja jelenleg a lakberendezés és a home staging, de ahogy már említettük, tervben van a repertoár bővítése, szolgáltatásaik fejlesztése. A következő lépés az ingatlanfejlesztés lesz, mivel a felújítások során azt látják, hogy a megrendelőknek nincs sem elég idejük, sem elég tapasztalatuk ezen a téren.

Studio14 - Felső Mariann lakberendező
Egy nappaliterv. | Még több képért kattints!
Studio14

„Azt vettük észre, hogy nem elég, ha megtervezünk valakinek egy lakást, és összegyűjtjük neki az adott termékeket egy listára, hogy az alapján be tudja szerezni azokat. Mindenképp végig kell kísérni egy-egy felújítást, és sajnos ezek a projektek eléggé el tudnak húzódni. Mindenki dolgozik, gyermeke van, és napközben is nagyon fontos lenne az, hogy valaki egyeztessen a szakágakkal vagy megnézze a helyszínt és felügyelje, hogy megfelelően működjenek a dolgok” – magyarázza Mariann.

Igaz, vannak erre műszaki ellenőrök, de szeretnének besegíteni. Ideális esetben akár már rögtön a kezdetektől, az ingatlankereséstől, hiszen egy szakember sokkal könnyebben ki tudja választani, melyik házból, lakásból tudjuk kialakítani azt az ideális otthont, amit az ügyfelünk elképzelt.

Majd végigkísérnék a felújítást, a lakberendezést, és elkészítenék az eladáshoz szükséges reklám- és marketinganyagot az ingatlanhoz, vagyis vállalnák az eladásra történő teljes felkészítést is, amennyiben az ingatlant befektetésnek szánják.

Kapcsolat

Felső Mariann

  • +36 70 703 92 57
  • hello_KUKAC_studio14_PONT_hu
  • studio14.hu
  • A Studio14 mottója: „Minden költségvetéshez van egy tervünk.”