Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Az átlagember tudatában nehezen változnak a dolgok” – Tisztázó beszélgetés Varga Imre szombathelyi tanszékvezetővel

A szombathelyi egyetemet még mindig sokan a tanárképzéssel azonosítják. De másról is beszélgettünk.

Felpörögtek az események a szombathelyi egyetem körül. Az utóbbi hetekben annyi hír jelent meg az intézményről, mint korábban egy év alatt. Részben ez is az oka, hogy a C-épület egyik irodájában ülünk Varga Imre egyetemi docenssel. A gazdálkodástudományi tanszék vezetője ugyanis azzal kereste meg lapunkat, hogy a három évvel az ELTE-hez való csatlakozás után még mindig sok a félreértés a sajtóban, még mindig sokan nem tudják, milyen struktúrában működik az egyetem, és pontosan mi történik a falai között. Mi pedig szeretünk tanulni és kérdezni.

Valóban felgyorsultak az események az ELTE-SEK körül, vagy a véletlenek összjátékáról szó?

Az előbbi. Az ELTE-integráció óta valóban előbbre léptünk, infrastrukturálisan, a szakokat és a hallgatói létszámot tekintve is.

Akkor csak jó hírek vannak?

Többségében szerintem igen.

Dr Varga Imre interjú
Dr. Varga Imre PhD.
Mészáros D. Zsolt

Gyorsan essünk át akkor azon, hogy mi az, amit nem értenek a városlakók és esetenként a sajtó sem.

Az átlagember tudatában nehezen változnak a dolgok. Így például még ma is sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Szombathelyen közel 20 éve van közgazdászképzés. A szombathelyi egyetemet még mindig sokan a pedagógusképzéssel azonosítják, ami valóban a legjelentősebb tevékenység, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy ma már a közgazdászok adják a SEK-re felvett hallgatók egynegyedét vagy egyharmadát. Amikor megtörtént az ELTE-integráció, azt a célt tűztük ki, hogy közgazdászképzésben piacvezetők leszünk a régióban, és ez mostanra teljesült is.

Szerintem pedig az egyetem - és az egykori főiskola - mindig is szigetszerűen működött, és ez részben magyarázza, hogy a városlakók miért keveset tudtak arról, mi történik itt a falak között.

Valószínűleg ez is benne van. Ugyanakkor tudni kell, hogy nagyon intenzív a kapcsolatunk a helyi gazdasági szereplőkkel, a hallgatóink például számos cégnél vannak gyakorlaton, és már két szakunkon - gazdálkodás-menedzsment és turizmus-vendéglátás - is választható a duális képzés.

Dr Varga Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

A duális képzés jól hangzik, de újabban számos kritikát kap, közte azt, hogy az így tanuló hallgatók a szakma csak egy nagyon szűk szegmensét tanulja meg, afféle betanított munkásként.

Ez csak részben igaz. Ha a cég követi a duális képzés előírt programját, akkor az egész vállalat tevékenységét meg kell hogy ismertesse a hallgatókkal. Egy bank esetében például a vállalati és lakossági szektort, a betételhelyezést, a hitelezést, befektetéseket, számviteli elszámolást stb.

]Akkor bogozzuk tovább a szálakat. Hány szak tartozik most a tanszékhez?

Az ELTE Társadalomtudományi Karához tartozó Savaria Gazdálkodástudományi Tanszéken ősztől négy alapszak indul: a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, idén debütál a turizmus-vendéglátás és amiről kevesen tudnak: a pénzügy és számvitel. Akkreditáció alatt van a vállalkozásfejlesztés mesterszakunk, amely a reményeink szerint jövőre indul, és amely kifutást jelenhet több alapszakunknak is.

Dr Varga Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

Hány ponttal lehetett bejutni az idén?

Az államilag finanszírozott helyeknél magasak a ponthatárok. Közgazdászképzésbe eleve nem lehet 400 pont alatt bekerülni, de pénzügyre is 412, turizmusra 428 pont kellett. Szerencsére javul a hallgatóink összetétele, így egyre többen jutnak be az államilag finanszírozott szakokra. Ha minden igaz, most először a pótfelvételin is lesznek még ilyen helyek.

Honnan érkeznek a fiatalok?

Túlnyomó többségben Szombathelyről és Vas megyéből, de jönnek a szomszédos megyékből, sőt alkalmanként a fővárosból is.

Sok panasz van erre a generációra, mondván, alig van realitásérzékük és nagyon nehezen motiválhatók. Vonatkozik ez a leendő közgazdászokra is?

Kétségkívül nagyon színes a paletta. Az alulmotivált vagy gyengébb képességű hallgatók főként a felsőoktatási szakképzésben bukkannak fel, de ott sem általánosítanék, mert az ellenkezőjére is van példa. A hagyományos alapszakokon pedig összességében kedvező tapasztalatom van. Én magam számvitelt tanítok, ami finoman szólva sem tartozik a könnyű tárgyak közé, de még itt is vannak olyanok, akik folyamatosan csont nélküli jelessel mennek át a vizsgákon. A mostani harmadévesek között több ilyen is van.

A helyi munkaerőpiac mennyire szívja fel az itt végzetteket?

Az a tapasztalatom, hogy gond nélkül.

Dr Varga Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

Tényleg csupa jó hír. Viszont amikor végiggondoltam az interjút, arra a következtetésre jutottam, hogy jól hangzik a most debütáló turizmus-vendéglátás, de pont ezt a szektort sújtja leginkább a koronavírus-járvány, itt vannak a legnagyobb elbocsátások.

No igen, de ezt egyrészt nem tudhattuk előre, másrészt nem tart örökké a válság. Mire a hallgatóink 4 év múlva végeznek, már remélhetően bőven túl leszünk rajta. Az is megfigyelhető, hogy sok honfitársunk dönt úgy, hogy nem külföldön, hanem itthon nyaral. Mindez azt jelenti, hogy előreláthatóan a magyar szállodáknak nemsokára ismét szüksége lesz utánpótlásra.

Bízzunk benne, még ha szerintem elég sok itt a bizonytalansági tényező. És szintén bizonytalanságot látok a gépjárműiparra épülő helyi gazdaságban is. A helyi politikai döntéshozók megkérdezik ilyesmiről az egyetem gazdaságtudományi tanszékét?

Sajnos nem kérdeznek, de nyitottak lennénk. Az tény, hogy a térségben meghatározó a gépjárműipar, és az is, hogy a járvány csúcspontján több mint 90 százalékkal estek vissza az eladások. Mindehhez még hozzáadódik az elektromos autók térhódítása. Erre már nagyon kellene készülni, de azt is tudni kell, hogy roppant nehéz átalakítani egy letelepedett szektort és más gazdasági irányba állítani egy régiót. Abban azért valamennyire lehet bízni, hogy ezek a multinacionális cégek maguktól is látják a veszélyt és igyekeznek elébe menni a változásoknak.

Dr Varga Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

Ha a mai nap véletlenül felhívná egy politikai döntéshozó, mit javasolna neki?

Nem akarok légből kapott konkrétumokat mondani, én egy nagyon alapos felméréssel és helyzetelemzéssel kezdeném. Talán annyit, hogy szerintem minden kérdőjel ellenére az elektromos és az önvezető autóké a jövő. De azt is be kell látnunk, ezek túlmutatnak egy város kompetenciáján és lehetőségein. A megyében ugyanakkor kiaknázatlan a szolgáltatóipar, ideértve a termálkincsre épülő turizmust. Szombathelyen is vannak még tartalékok, a Savaria Karnevál például szerintem külföldön is jobban eladható “turisztikai termék” lehetne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra