Elégtelen osztályzatot kapott átláthatóságból a Szova egy országos felmérésen

Az ország 31 legnagyobb vagyongazdálkodó szervezetét vizsgálta a K-Monitor oknyomozó portál.

„Közelednek az önkormányzati választások, ezért K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda pillanatképet készített a legnagyobb önkormányzati vagyonkezelő cégek átláthatóságáról. Ezek a cégek sok esetben az önkormányzathoz mérhető összeggel gazdálkodnak, működésük azonban gyakran fekete doboz a helyi lakosok, civilek, sőt még a képviselők számára is.”

Így kezdődik az a sajtóanyag, amelyet a K-Monitor juttatott el szerkesztőségünknek még egy hónappal ezelőtt.

Az oknyomozó portál 31 fővárosi és vidéki nagyvárosi cég közzétételi gyakorlatát értékelte összesen 27 objektív szempont szerint.

A vizsgálat alapján a legátláthatóbb vagyonkezelő a 13. kerület (Angyalföld, Újlipótváros) cége lett, de kiváló eredményt értek el a főváros és a 8. kerület (Józsefváros) cégei is. Objektív szempontok alapján, az elérhető adatok mennyiségét tekintve jelenleg ők a legtranszparensebb vagyonkezelő cégek az országban.

Az eredmények ugyanakkor jelentős szórást mutatnak: míg a nyerteseknél az adatok 70-80 százaléka elérhető volt, addig voltak olyan cégek is, amelyeknél a naprakész adatok aránya mindössze 20-25 százalékot tett ki, így az ő átláthatóságukat elégtelenre értékelte a K-Monitor.

Sajnos a szombathelyi Szova Zrt. a maga 25,5 százalékával is elhasalt a vizsgán.

A felsorolt hiányosságok felsorolása meghaladja cikkünk terjedelmi kereteit, így csak néhányat emelünk ki közülük:

 • Felügyelőbizottság testületi működése
 • Üzleti terv
 • Közbeszerzési eljárások dokumentumai
 • Megkötött szerződések és azok mellékletei
 • Szervezeti ábra és feladatok
 • A kezelt vagyon (számokkal, közérthetően)
 • Vagyongazdálkodási stratégia
 • A kutatás tételes értékelése itt található.

  Az adatokat és azok értékelését lapunk november 6-án kapta meg a K-Monitortól. Ezeket elküldtük a szombathelyi önkormányzatnak mint tulajdonosnak és a Szovának is.

  A városházától szinte „postafordultával” az alábbi válasz érkezett.

  „A felmérés eredményére az illetékes SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaság tud érdemben reagálni. Fontosnak tartjuk viszont kiemelni, hogy egy hasonló átláthatósági felmérésen Szombathely önkormányzata a megyeszékhelyek között az első helyen végzett, átlag feletti eredménnyel”

  A Szovától – többszöri megkeresésünk ellenére – egyelőre nem érkezett reakció. Amennyiben történik ilyen, frissítjük írásunkat.

  Frissítés:

  A cikkre a mai napon (2023. december 11.) reagált Kovács Cecília, a Szova Zrt. vezérigazgatója:

  Ezt írja:

  "Tisztelettel tájékoztatom, hogy a SZOVA Nonprofit Zrt. maradéktalanul eleget tesz valamennyi, jogszabályban – különösen, de nem kizárólagosan az információs önrendelkezési jogról szóló 2011. évi CXII. törvényben, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény 2.§-ában, és a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 42-45. §-aiban – meghatározott közzétételi kötelezettségének."

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet