Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átrajzolódnak a választási körzetek Szombathelyen

Most, hogy az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, Szombathelyen is szűkül a választható képviselők kerete.

Az elfogadott módosítás azt teszi lehetővé, hogy szerte az országban kisebb létszámú önkormányzati testületek jöhessenek létre, és ez alól a környező falvak mellett a vasi megyeszékhely sem kivétel.

Az önkormányzat ennek megfelelően hozta meg határozatát, amely szerint, idézzük: "14 egyéni választókerületben 1-1 mandátum és kompenzációs listán 6 mandátum szerezhető." Azért pontosan ennyi - korábban 17, illetve 11 volt a két kvóta -, mert az új szabályozás a százezer lakosnál kisebb populációjú településeknek ezeket a számokat engedélyezi, márpedig ez év január elsején Szombathelynek 78714 főnyi tisztes polgára volt.

Országgyűlési választás - első forduló 2010
Mészáros Zsolt

Dr. Kaczmarski János jegyzőnek volt a feladata, hogy kialakítsa a tizennégy egyéni választókerület sorszámát és területét, amihez figyelembe vette a lakosságszámon túl a városszerkezet alakulását is. (A száraz hivatali megfejtés sorai között egyébként olyan érdekes megjegyzésekbe is belebotolhatunk, miszerint a városmag körüli választókerületek kialakítása során figyelembe lett véve az is, hogy "e területeken a lakosság életkora magasabb, mint a város külső kerületein, így az elkövetkező években a választópolgárok csökkenésével számolhatunk." )

A jegyző által pdf-dokumentumok formájában közzétett hirdetmény egy nappal ezelőtt még elérhető volt a Szombathely.hu-n, ma már általunk ismeretlen okból nem, pedig a a Google találati listájában még szerepel.

Így soványodnak le az önkormányzatok

A települések lélekszámának megfelelően a következőképpen alakulnak át, azaz fogynak le a helyi képviselőtestületek szerte az országban.

100 lakosig eddig 3, most 2 képviselő,
1000 lakosig eddig 5-7, most 4 képviselő,
5000 lakosig eddig 7-11, most 6 képviselő,
10000 lakosig eddig 13, most 8 képviselő,
25000 lakosig eddig 17, most 11 képviselő,
100000 lakosig eddig 32, most 20 képviselő lesz.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra