Olvasónk tanácsot kért, megkapta, de győzött a „Mi van, ha mégis igaz?” elv

Még januárban kért tőlünk segítséget idősebb olvasónk, mert gyanúsnak tartott egy hirdetést, viszont a boltot 3,4 csillagra értékelték a vásárlók, azaz szerinte biztosan nem lehetett kamu. Válaszoltunk, rámutattunk egy hatalmas értelmezési hibára is, de a tanács kérője végül megrendelte az egymilliós fényképezőgépet pár ezer forintért. Nem az az érdekes, hogy megkapta-e (nem és nem is fogja), hanem hogy mit értett félre.

Facebook-on látott hirdetésre kattintott egy fényképezésért rajongó olvasónk még januárban. Új, eredeti Nikon D850 digitális tükörreflexes fényképezőgépeket hirdetett a „clednilsonmanox . com” weboldal, akik magukat Amazon viszonteladóként jelenítették meg. A hazánkban jelenleg 1,16 millió forintért kínált váz a webes kiárusításon „csak” 39,99 dollárba került (kb. 14 ezer forint), ingyenes szállítással. A nyugdíjas férfi megörült, hiszen ennyi pénze még neki is volt egy profi fényképezőgépre, viszont az árat kicsit gyanúsnak találta. Az idő viszont szorította, mert „a készletek gyorsan fogynak”.

De mi van, ha igaz? Nem, nem igaz.
TM/Nyugat.hu

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Gyorsan rákeresett hát egy weboldal hitelességét vizsgáló oldalon, hogy vajon átverés-e a dolog és a válaszban addig jutott, hogy 3,4 csillagos értékelése van a helynek, ami azért azt jelentette az angollal saját bevallása szerint hadilábon álló férfinak, hogy valós a kereskedés, hiszen máskülönben 1 csillagos lenne a sok átvert ember miatt. De hogy biztosra menjen, gyorsan elküldte nekünk is a kételyeit.

Olvasónk szerint a 3,4 csillagos értékelés arra utal, hogy működhet a dolog - csakhogy nem csillagokat jelöl a pontszám
TM/Nyugat.hu

A válaszunkban határozottan kértük a férfit, hogy felejtse el az ilyen akciókat és véletlenül se rendelje meg a terméket, mert azt soha nem fogja megkapni. Elkéstünk, olvasónk már leadta a megrendelést, mert „már csak néhány fényképezőgép maradt és ennyi pénzért vétek lemaradni róla”.

Nos, ennyi erővel akár papírhajót is hajtogathatott volna a pénzből és vízre bocsáthatta volna a Perinten, abban még gyönyörködhetett volna, amíg a pénz elúszik a patak vizén. Így viszont arra kértük, hogy fokozottan figyeljen a bankszámlájára, amiről kifizette a fantom fényképezőgépeket. Nem szeretnénk hosszan papolni arról, hogy miért adnának egy profi munkaeszközt annyiért, amiből a szállítási díj sem jön ki, csak egy egyszerű példát hozunk.

Ha ma nyitna valaki egy online autókereskedést, mondjuk a t3sl4_autokereskedes_fym.com oldalon, ahol új, fényezési hibás Tesla autókat árulna 270 ezer forintért, egy hónapon belüli hazai átvétellel, akkor biztosak lennénk abban, hogy lenne pár nap alatt legalább pár száz ember, aki befizetne rá, mert mi van, ha igaz? És a visszaigazoló email után boldogan várnák az új autójukat (Esetleg rendelnének még kettőt, a család többi tagjának is.)

És hogy gyanakvó olvasónk mit nézett még be, nagyon csúnyán? Hát a 3,4 csillagos értékelést. Egyrészt az nem csillag, hanem pont, másrészt, ha két sorral lejjebb is eljut, akkor egyértelmű lett volna, hogy százas skálán értendő. Azaz az általa ellenőrzött webshop 3,4 pontot ért el a 100-ból. Ez pedig minden értékelési rendszerben elégtelent jelent, a nullát súroló eredménnyel.

Olvasónk ezt benézte, nem 3,4 csillagos értékelése volt a webshopnak, hanem 100-ból 3,4 pontot kapott
TM/Nyugat.hu

Olvasónk vajon visszakaphatja a pénzét? Biztosan nem. Kap valamit a pénzéért? Maximum tapasztalatot, amit remélhetőleg sok kortársának átad majd, bár az ilyet utólag inkább elhallgatják a károsultak.

És pontosan erre utaznak a csalók. Feljelentéstől nem kell tartaniuk, 39 dollárért senki nem áll bele a pereskedésbe egy olyan céggel, aminek az elérhetőségénél csak egy email cím virít. Ha volt pár ezer megrendelésük, akkor elégedetten dörzsölhetik a markukat, a Facebook és a fiatalokat célzó TikTok hirdetések kifizetése után is busás haszonnal zárták a januárt, a pár héttel korábban indított oldallal.  Jelenleg már nem lehet kapni nyilvánosan Nikon D850-et az oldalon (biztosan elfogyott), csupán 41 darab tiritarka ruhát kínálnak a magukat piacvezetőnek nevező csalók. Nem listázott oldalon viszont valószínűleg még pörög a biznisz.

Előtte még ilyen ajánlataik is voltak:

A fényképezőgép mellé egy új monitort, potom pénzért? Nehogy! Átverés!
TM/Nyugat.hu

Semmit nem veszít az, aki kihagyja a kihagyhatatlan akciókat

Évtizedek óta ismételgetjük, hogy az ilyen kihagyhatatlannak tűnő ajánlatokat levegőnek kell nézni, egy pillanatig sem szabad elgondolkodni azon, hogy „de mi van, ha igaz”? Nem, nem igaz.

Naponta látjuk a drónok kiárusítását is, 90 százalékos kedvezménnyel kínálnak piacvezető szerkezeteket. Sőt, a "jobb" helyeken még el is küldik a megrendelt terméket. Pontosabban az ahhoz valamennyire hasonló, tudásban összehasonlíthatatlanul gagyibb eszközt. A 40 perces repülés helyett jó, ha 5-8 percet bír az eszköz, a kamerájának képe vetekszik egy 20 éves belépő szintű mobil képével és a távirányítója pedig érzetre olyan, mint a céllövöldében a négy pálcás távirányítós autóé, a hatótáv pedig 5-10 kilométer helyett kb. 100 méter. (Igaz, voltak olyan másolat drónok, amiket a felszállás helyétől több kilométerre találtak meg, de az átlagos felhasználó szeretné, ha az általa levegőbe küldött drón nem repülne bele vakon a nagyvilágba, amíg tart az akku.)

Sajnos sem a Meta (Facebook), sem a TikTok nem tesz semmit az ilyen megtévesztő webshopok ellen, hiszen a csalók jelentős összegeket fizetnek a hirdetésekért, ami a jelek szerint mindenkinek jó befektetés, kivéve magát a vásárlót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló