Átvette az egyház a táplánszentkereszti és a szombathelyi Gagarin úti idősotthon fenntartását

A két intézmény januártól külön működik, szeretnének fejleszteni és bővíteni a profilt.

Két szociális intézmény üzemeltetését is átvette az egyház Vas megyében. Az egyik a táplánszentkereszti, a másik pedig a szombathelyi Gagarin úti idősotthon, melyeket hétfőn meglátogatott és megáldott Székely János megyéspüspök.

A szombathelyi látogatásra lapunk is hivatalos volt, ahol előbb a püspök egy rövid misét mondott, majd megszentelte az épületet és találkozott az itt élő idősekkel is.

Székely János
Mészáros D. Zsolt

Ezt követően sajtótájékoztatón számoltak be az átvételről és az ezzel járó változásokról.

Székely János arról beszélt, Magyarországon óriási az igény az idősotthonokra, nagyjából 60 ezer ember várja, hogy bekerüljön egy ilyen helyre. Hozzátette, az idősek szeretnék, hogy az életük utolsó részében is ott legyen az imádság, az ének, a szentmise és az a fajta lelkiség, amiben az egész életüket töltötték.

Ezért gondoltak arra, hogy átveszik a két otthont. Elmondta, hálás az itt dolgozóknak, a munkát pedig ugyanúgy szeretnék folytatni, ahogy eddig.

Marx Gyuláné, az Egyházmegyei Idősotthonok referense hosszasan beszélt a változásokról. Elhangzott, hogy 2019-től került egyre több intézmény egyházi fenntartásba, ehhez januártól csatlakozott a két vasi intézmény. (Zárójelben, ezzel egyidőben két másik Vas megyei idősotthon, az oszkói és a vasvári az evangélikus egyház kezelésébe került.)

A referens elmondta, Szombathelyen 108, Táplánszentkereszten pedig 80 idős ellátásáról tudnak majd gondoskodni.

Hozzátette, hogy most már nem csak egy profilja van az otthonoknak, nem csak idős embereket látnak el, hanem fogyatékkal élőkkel is foglalkoznak.

Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet megáldása
Januártól a Gagarin úti intézmény is egyházi fenntartású
Mészáros D. Zsolt

Emellett több fejlesztést is terveznek, például növelnék a foglalkoztatók számát, hogy garantálják a minőségi ellátást, amit tovább szeretnének fejleszteni.

Több lelki programot is terveznek, ami a referens szerint a lakók számára egy óriási ajándék lesz.

A tájékoztatón megjelentek az intézmények vezetői is. Illés Lívia, a tápláni otthon vezetője arról beszélt, vannak már tapasztalatik az önállóságot illetően, néhány éve viszont már a szombathelyi otthonnal közösen, integrált formában működött a hely. Elmondta, hálás azért, hogy átvette az egyház a működtetést.

Fekete Árpád, a szombathelyi intézmény vezetője közölte, továbbra is együttműködik a két intézmény, ami nagy örömére szolgál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nehéz helyzetben vannak az ápolók hiánya miatt. Szeretné, ha emiatt nem kellene elküldeniük lakókat az intézményből.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet