Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ausztriában újranyitottak a kisebb boltok, és májustól további enyhítések lesznek

De a félreértések elkerülése végett: sok szempontból még így is szigorúbbak, mint mi vagyunk.

Négyhetes drákói szigor után kissé fellélegezhetnek az osztrákok. Hogy ez a fellélegzés hosszabb időre szól, vagy csak átmeneti, az majd csak később derül ki.

Mindenesetre a mai naptól ismét kinyithatnak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok, a barkács- és építőipari áruházak, a kertészeti és nemesfém üzletek és a kerékpárjavítók.

Mindez azonban nagyon szigorú előírások mellett történik.

A helyiségeket rendszeresen fertőtleníteni kell, mind az eladóknak, mind a vásárlóknak maszkot kell viselniük és minden vásárlóra 20 négyzetméternyi eladótérnek kell jutni. Figyelembe véve a 400 négyzetméteres korlátozást, ez azt jelenti, hogy egy-egy boltba maximum 20 ember tartózkodhat. (A 400 négyzetméternél nagyobb üzletek nem választhatnak le egy ekkora részt.)

A békebeli Bécs : erre a utcaképre még egy kicsit várni kell
Józing Antal

Ha minden jól megy, Ausztriában májusban kinyitják a többi üzletet is, illetve elkezdhetnek dolgozni a fodrászok, de több szolgáltatás újraindítása – mint például az éttermek vagy a kozmetikák – továbbra is bizonytalan.

Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak eddig is nyitva voltak.

A kijárás korlátozása terén Ausztria hozta meg korábban az egyik legszigorúbb intézkedéseket, amelyek az enyhítések után is sok szempontból szigorúbbak, mint a jelenlegi magyar szabályozások.

Mit mondanak a számok?

Folytatódott az igazolt koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése Ausztriában: 239 fővel, vagyis 3,6 százalékkal vannak kevesebben az előző napihoz képest, így jelenleg 6369 fertőzöttet tartanak nyilván az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint – írja az MTI.

Ausztriában húsvét hétfőig 14 080 ember koronavírustesztje lett pozitív; közülük 7343-an gyógyultak meg és 368-an haltak bele a vírus okozta megbetegedésbe. A betegek közül jelenleg 981-nek az állapota teszi indokolttá a kórházi kezelést; 239-en vannak intenzív osztályon.

A tartományok közül továbbra is Tirolban (3292 fő), Alsó-Ausztriában (2343 fő) és Felső-Ausztriában (2111 fő) a legmagasabb a fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 18-an haltak bele a SARS-CoV-2-vírus okozta megbetegedésbe, így egy nap alatt öt százalékkal nőtt az áldozatok száma. A legtöbben Stájerországban (80 fő), Bécsben (75 fő), Tirolban (68 fő) és Alsó-Ausztriában (66 fő) haltak bele a koronavírus okozta megbetegedésbe.

A rendőrség jelentése szerint jelentősen csökkent, bár jelenleg is magas még a kijárási korlátozásokat megsértők elleni feljelentések száma. Míg április első hétvégéjén 2300, addig húsvétkor szombaton és vasárnap 1500 esetben tettek feljelentést.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra