Tíz évre titkosították az autópályák magánkézbe adásának részleteit

Egy évtized múlva tudhatjuk meg, miért adják 35 évre koncesszióba az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat.

Két hete derült ki 35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot 2021. June 14. 13:26 , hogy a kormány 35 évre koncesszióba akarja adni a a gyorsforgalmi úthálózatot. Egészen pontosan „a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” tervezik magánkézbe adni.

A Transparency International (TI) adatigényléssel fordult a a Nemzeti Koncessziós Irodához, azt kérve, mutassák be azokat a számításokat, amelyek alapján indokolható, hogy 35 évre írnák ki az autópályák koncessziós szerződését, illetve, hogy ez az időtáv megfelel-e az uniós irányelveknek - írja a Népszava .

A Transparency viszont arról tájékoztatta a lapot, hogy a – Rogán minisztériumának felügyelete alatt dolgozó – hivatal arra hivatkozott, döntés-előkészítő anyagról van szó, emiatt szerintük az tíz évig nem nyilvános.

Vagyis

az NKI szerint majd csak tíz év múlva ismerhetné meg a közvélemény, hogy milyen megfontolások mellett döntött a kormány a 35 éves koncesszió kiírásáról.

Nagy Gabriella a TI programvezetője a lapnak azt mondta, „fontolgatják, hogy az adatigénylésnek bírósági úton szerezzenek érvényt” .

Korábbi lapinformációk szerint a gyorsforgalmi úthálózat koncessziója iránt erőteljes kínai érdeklődés van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet