A világ legjobb tornászai érkeznek három napra Szombathelyre

A hétvégén rendezik a Waberer's Torna Challenge Világkupát az Aréna Savariában, ami a szervezők szerint a világbajnokság előfutára.

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Waberer's Torna Challenge Világkupát Szombathelyen. A szeptember 8. és 10. között tartandó eseményről tartott sajtótájékoztatót szerdán László Győző alpolgármester, Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, Berki Krisztián a szövetség elnökségi tagja, valamint Kalmár Attila, a szervező Pannonsport kft. ügyvezetője.

A tájékoztatón az alpolgármester elmondta, idén is egy rangos és színvonalas rendezvényre lehet számítani az Aréna Savariában. Egyúttal megköszönte a nemzetközi szövetségnek a támogatást, hogy évek óta Szombathelyt preferálják, és köszönetet mondott azoknak is, akik népszerűsítik az eseményt.

Altorjai Sándor kiemelte, ez a verseny az egyik fő állomása a világbajnokságnak. A tornaszövetség elnöke kiemelte, idén azért is fontos a szeptember 25-i vb, mert kiderül, kik azok, akik kvalifikációt szereznek a 2024-es olimpiára. Elmondta, nagy reményekkel vágnak neki idén a versenynek, hiszen harminc év után most újra van esély arra, hogy ne csak egyéniben, hanem csapatban is kijuthassanak tornászok Párizsba.

Berki Krisztián a programok kapcsán elárulta, a háromnapos rendezvény első napján, pénteken rendezik a selejtezőket, az izgalmasabb versenyek viszont a hétvégén várhatók. Hozzátette, azok, akik nem tudnak eljutni Szombathelyre, a tornaszövetség oldalán élőben követhetik az eseményt.

Torna világkupa sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Kalmár Attila a szervező cég részéről elmondta, 18 éve rendeznek eseményeket a világszövetséggel, mellyel példaértékű a kapcsolatuk. Ezt jól mutatta az is, hogy 2020-ban, a járvány alatt a világszövetség elnöke is kilátogatott a szombathelyi rendezvényre.

Kiemelte, a cégnek három célkitűzése van a versennyel kapcsolatban. Egyrészt az, hogy sportolási lehetőséget biztosítsanak a magyar válogatott és a szombathelyi sportolók számára. Így például idén egy szombathelyi tornász, Tömböly Boglárka is elindul a versenyen.

További célkitűzésként említette, hogy a versennyel növelnék Szombathely ismertségét. De azt is fontosnak gondolja, hogy a városlakóknak egy színvonalas, minőségi programot tudjanak biztosítani.

Torna világkupa sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

Ennek kapcsán közölte, nagyon méltányos jegyárakkal készülnek. Az első napra a belépés ingyenes, a szombati és a vasárnapi programokra a felnőtteknek 1000, a diákoknak 500 forint lesz a belépő.

Az ügyvezető elmondta, akadtak nehézségek a szervezésnél, hiszen négyszáz vendég elszállásolása meglehetősen nehéz feladat. Közölte, tavaly még meg tudták oldani a szállást a Pelikán Hotelben, de mivel az mostanra bezárt, így most több, kisebb helyen tudják elszállásolni a versenyzőket. Nagy segítséget jelentett Kőszeg is, akik partnernek bizonyultak a szálláskérdés megoldásában.

Kalmár Attila a tájékoztató végén kijelentette, idén is lesz pénzdíjazás, az első nyolc helyezettet jutalmazzák majd, összesen több mint 32 ezer eurót osztanak ki.

Lesznek magyar versenyzők is

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén rekordot döntött a versenyre nevezők száma. Így mintegy 130 versenyző érkezik Szombathelyre, 32 országból. Lesznek magyar versenyzők is, nyolc női és öt férfi érkezik majd az Aréna Savariába. Két nagy reménység, Kovács Zsófia és Szilágyi Nikoletta viszont kisebb sérülések miatt kénytelen kihagyni a versenyt.