Az ajándékozási szerződés legfontosabb tudnivalói

Az ajándékok általában örömforrást jelentenek mind a megajándékozottnak, mind pedig a megajándékozónak. Az ajándékozás egy kiváló módja annak, hogy kifejezzük azt, mennyire fontosak számunkra azok, akiknek az ajándékot szánjuk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azonban az esetleges problémák felmerülésének lehetőségét. Erre az esetre a következő cikkünkben összeszedjük az ajándékozási szerződés legfontosabb tudnivalóit.

Ajándékozás célja

Az ajándékozás erősítheti a kapcsolatokat és az összetartozás érzését, valamint hozzájárul az ünnepek és különböző élethelyzetek, mint például születésnapok, esküvők vagy diplomaosztók hangulatához. Egy gondosan kiválasztott ajándék azt mutathatja, hogy figyeltünk a másik személy preferenciáira és vágyaira. Ez a gyakorlat az események emlékezetessé tételét is szolgálja.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Azonban ez a nemes gesztus is ütközhet problémákba. Ezekre az esetekre bebiztosíthatjuk az ajándékozás folyamatát és a szándékunk érvényesülését.

Az ajándékozási szerződésről általánosan

Ez a szerződés egy írásos megállapodás, amelyben az ajándékozó kifejezi azon szándékát, hogy bizonyos vagyonjogi értéket ajándékoz a megajándékozottnak. Ez a szerződés az ajándékozó szándékát rögzíti, és jogi kötelezettségeket állapít meg mindkét fél számára.

Az ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, addig a megajándékozott a dolog átvételére köteles.

Mit lehet ajándékozni?

Az ajándék tárgya lehet ingó vagy ingatlan dolog is. A Polgári Törvénykönyv ezeken felül a jog és követelés ingyenes átruházására történő kötelezettségvállalásra is lehetőséget nyújt, amelyekre a dolog ajándékozására vonatkozó szabályokat megfelelően szükséges alkalmazni.

A szerződés tulajdonságai

Az ingyenesség tekintetében kizárólag az ajándékozó szándéka a meghatározó. Az ajándékozás a köztudattal ellentétben egy olyan tulajdonátruházó ügylet, amelynek az akarategység tekintendő kiindulási alapjának, tehát a szerződést már önmagában a felek egybehangzó és kölcsönös jognyilatkozata is létrehozza. Ezen felül ez egy kétoldalú jogügylet, tehát az ajándékozó szándékán felül a megajándékozott részéről az ajándék elfogadása szükséges.

Kinek ajándékozhatunk?

Az ajándékozás alanya szinte bárki lehet. Ingók körében nem találkozunk efféle korláttal, azonban néhány esetben szembesülünk bizonyos jogszabályi korlátozásokkal pl.: bizonyos műkincsek. Ilyen előfordulhat például a föld tekintetében, aminek tulajdonjogát ajándékozás címén csak a közeli hozzátartozó, bevett egyház, illetve annak belső egyházi jogi személye, önkormányzat, valamint az állam javára lehet átruházni.

Szerzi segítség

Ma egy ilyen dokumentum elkészítésénél már sokkal egyszerűbb a dolgunk, hiszen lehetőségünk van kötni ajándékozási szerződést ingóságokra a Szerzi platform okosdokumentum szerkesztővel néhány perc alatt.

Nincs más teendőnk, mint megválaszolni a kérdéseket, és a rendszer elkészíti számunkra a teljes, célnak megfelelő dokumentumot. A Szerzi rendszerében regisztrációt követően az ajándékozási szerződés ingó tárgyra könnyedén igénybe vehető. Amennyiben további kérdése merül fel az ajándékozással kapcsolatban, kérhet online jogi tanácsadást is egy regisztrált,  ügyvédi kamaránál ellenőrzött ügyvédtől.