Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az állam nem ad pénzt a segélyekre

Ezentúl az önkormányzatok dolga lesz a támogatások kiosztása, természetesen saját pénzből.

Ezentúl az állam a

mosom kezeimet

elv alapján az önkormányzatokra bízza a segélyek elosztását, a felelősséget is áthárítva rájuk. Mert ezentúl az önkormányzatok nem csak a döntést hozzák meg, hogy jár-e az adott támogatás, de a finanszírozást is nekik kell megoldani.

2015. március 1-től megszűnik a lakásfenntartási támogatás, adósságkezelési szolgáltatás és az óvodáztatási támogatás is jelenlegi formájában. A rendszeres szociális segély fogalma is értelmét veszti, hiszen az aktív korúak támogatása ezentúl egységes lesz. Szociális segélyként emlegette eddig a köznyelv azt a támogatást, amit azok vehettek igénybe, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudtak munkát vállalni, például mert tartósan beteg gyermeket nevelnek.

Szegénység
policity.blog.hu

Mindez annyit jelent a gyakorlatban, hogy az összes, a munkaképes korúaknak járó támogatást és segélyezési formát egy kalap alá veszik, a döntési jogot pedig átadják az önkormányzatoknak. Már csak az a kérdés, hogy milyen forrásból adják majd ezt, ugyanis - mint már említettük - az állam erre nem ad pénzt.

Egyelőre csak találgatnak

Elképzelések természetesen vannak, az adósságkezelés és lakásfenntartás ügyét például elvileg az iparűzési adó bevételéből kellene megoldaniuk az önkormányzatoknak. Ha nincs ilyen bevételük, pályázhatnak állami pénzre, ami azért eléggé bizonytalan. De az önkormányzatok egyszerűen nem tehetik meg, hogy megszüntetnek minden segélyezést.

Molnár Miklós, Szombathely pénzügyekért felelős alpolgármestere tavaly év végén készült interjúkban Molnár Miklós: Nem kértünk semmit azért, hogy a Fideszt támogatjuk 2014. December 04. 16:55 még abban bízott, hogy az önkormányzatok nyomására változtat a terven a kormány, de azt is elismerte, minderre komolyan fel kell készülniük. Részleteket majd a városi költségvetés tárgyalása során tudunk meg.

Az óvodáztatási támogatáson kívül minden más segélyt február 28-ig folyósítanak a jelenlegi formában, márciustól már az új rendszer lép életbe. Az óvoda elkezdését megkönnyítő segítség, logikus módon, szeptember 1-től szűnik meg, ami az óvodai év kezdete.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra