Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az északi parton már csak két szabadstrand van a Balatonon

40 tóparti településből mindössze 20 biztosít ilyet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet parti településein – ha a településrendezési eszközben erre kijelölt terület nem áll rendelkezésre – ki kell jelölni legalább egy közhasználatú játszóteret, sportpályát vagy közkertet (városokban közparkot), ezen túlmenően legalább egy ingyenesen igénybe vehető strandot vagy egyéb fürdőhelyet, amennyiben a kijelölés természetvédelmi érdeket nem sért” – fogalmaz a DK-s Arató Gergely által benyújtott törvénymódosítás, amit a Népszava idéz. Ezzel a Demokratikus Koalíció azt szeretné elérni, hogy minden balatoni településen legyen legalább egy szabadstrand.

A tó körül rohamosan csökken az ingyenesen használható fürdőhelyek száma: a Balatontipp gyűjtése szerint az idén már csak 64 olyan partszakasz akad, ahol belépődíj nélkül lehet strandolni. A negyven, tóparttal rendelkező Balaton-parti önkormányzatból húsz település már egyáltalán nem biztosít szabadstrandot, és csak Balatonkeresztúron, Balatonfenyvesen, Balatonbogláron, Balatonszemesen, Zamárdiban és Örvényesen nem kell sehol sem fizetni a parthasználatért. Az északi parton pedig Örvényes mellett  már csak Tihanyban biztosítanak ingyenes fürdési lehetőséget.

Balaton
Pixabay.com

Nem érdektelen ez, hiszen nagyon meg tudja dobni egy nyaralás költségeit, ha minden nap ezer forint körüli belépőt kell kifizetni a strandolásért - 500-tól 1700 forintig terjednek a balatoni jegyárak -, míg az ingyenes strandok használatával egy budapesti, négyfős családnak egy egynapos balatoni kiruccanás, még a vonatjegyekkel együtt is olcsóbban jön ki, mint mondjuk a margitszigeti Palatinus Fürdő látogatása - számolta ki a Népszava.

Az Összefogás a Balatonért Egyesület a napokban nyílt levelet is küldött Varga Mihály pénzügyminiszternek, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, melyben tiltakoztak a szabadstrandok fizetőssé tétele ellen, és arra kérték a döntéshozókat, ne járuljanak hozzá az állami támogatással felújított ingyenes strandok átminősítéséhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés