Az év közepén megkezdi munkáját a Szabad Európa Rádió

„Az erősen polarizált magyar sajtóban a semleges pont szeretnénk lenni”

A Szabad Európa Rádió a sajtószabadság hiánya miatt – digitális formában – visszatér Magyarországra, valamint Bulgáriába és Romániába. – írja a huppa.hu - Amikor a rendszerváltás után Magyarország kezdett feltörekvő nyugatbarát demokráciává alakulni, az amerikai adó küldetése beteljesültnek látszott: 1993-ben megszüntette adásait. Most visszatér: az Amerikai Ügynökség a Globális Médiáért ezzel reagál a magyarországi demokrácia és sajtószabadság Orbán Viktor jobboldali miniszterelnök alatti folyamatos leépítésére.

Jamie Fly, az adó igazgatója a német közszolgálati rádiónak elmondta: a koronavírus ellenére az év közepén meg akarják kezdeni a munkát mintegy tíz újságíróval, akik majd egy saját portálra és a közösségi médiába teszik ki munkájuk eredményét. „Az erősen polarizált magyar sajtóban a semleges pont szeretnénk lenni, ahol pártállástól függetlenül mindenki megtalálja az információt” – mondta Fly. A jelentés a Magyarországról szóló részben ismertette a sajtó itteni helyzetét, azt, hogy hogyan került a sajtó túlnyomó része a kormány ellenőrzése alá, és megállapította: a sajtószabadság folyamatos nyirbálása számokban is kifejezhető.

Lógunk a SZER-en
Nyugat.hu

A riporterek Határok Nélkül szervezet sajtószabadság-listáján az ország Orbán Viktor hatalomra jutása óta 64 hellyel csúszott le. Emellett a koronavírus-válság miatt elfogadott új törvény a még létező kritikus orgánumok további korlátozásoktól tartanak. Végül idézte Krekó Pétert, Political Capital ügyvezető igazgatóját, aki a Deutshe Wellének nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az adott körülmények között a Szabad Európa Rádió visszatérése csak csekély hatással lesz. Üdvözlendő ugyan a pluralista médiához nyújtott segítség – mondta Krekó, de hozzátette: nem hiszi, hogy egy további online platform komoly kihívást jelenthetne a kormánymédia túlsúlyával szemben. (A továbbiakban a cikk hasonló módon elemezte a romániai és a bulgáriai helyzetet.)

2019 szeptemberében Jamie Fly, a Szabad Európa Rádiót működtető vállalkozás tavaly augusztusban kinevezett elnöke Magyarországon folytatott találkozókat, többek között Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral is találkozott, erről fotót is közzétett a Twitterren. Fly a Kovács Zoltánnal folyatott találkozót követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet