Az igazi nyár előtt még egy kicsit nőtt a Balaton vízszintje – és ez jó

120 centire emelkedett a Balaton vízszintje a hétvégére. Ebben az időszakban ez már nem megszokott, általában május elejéig tart ez a folyamat.

Tavaly szeptemberben volt hasonló, szokatlan folyamat. Akkor az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint a tó jelenleg (szeptember 1-jén) 102 centis, ami egy centis emelkedést jelentett - írja az infostart.hu.

Azaz, nyár végén, amikor apadni szokott, pont ellentétes folyamat zajlott. Sőt, 2023 májusában a 116 centis szintnél arról írt a lap, hogy lassan kiönt a Balaton. Nem csoda, hogy utána nem sokkal elkezdték apasztani a tavat és ez tette akkor lehetővé, hogy megnyissák a Sió-zsilipet, így a Bahart hajói és kompjai több év várakozás után, felússzanak a tóra.

Idén is már sokáig nyitva volna a felújított zsilip. A Balaton ugyanis tavasszal már 125 centiméter felett is járt. ami jóval a meghatározott téli üzemszint felett volt. Január végén nyitották meg és az "óvatos" vízeresztés április 24-ig tartott.

Azóta már volt a vízszint 119 centi is, most ez hízott vissza 120-ra. Mindez kedvező, hiszen 2023-ban is nagyjából ekkora víztömeggel várta a nyarat a magyar tenger.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek