Az Index tisztázta: a választás nem maradhat el a veszélyhelyzet miatt

Pedig a január 11-én megjelent Magyar Közlönyben, az Igazságügyi Minisztérium rendeletében olvasható, hogy mi a teendő a már kinyomtatott ajánlóívek költségeivel, ha „a választás veszélyhelyzet miatt elmarad”.

Az Azonnali szúrta ki és írta meg, hogy mi olvasható a Magyar Közlönyben a 3/2002. (I. 11) számú IM rendelet alatt: Ha a választás veszélyhelyzet miatt elmarad, de az OEVI (Országos Egyéni Választási Iroda) a Ve. 121. § (2) bekezdése szerinti ajánlóívet már kinyomtatta, az ellátandó feladatokkal kapcsolatos normatívák alapján a támogatás megállapításra kerül.

Az Alaptörvény betűje szerint: az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével – az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. - Az alkotmányos kötelem szerint tehát elmaradásról nem lehet szó, legfeljebb az április 3-ai dátumhoz képest 58 napos halasztást eredményezhet a vészhelyzet – írja az Index .

A lapot arról tájékoztatta az igazságügyi tárca, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása az Alaptörvényből következik, ezért azt a rendkívüli jogrend nem befolyásolja.

A rendelet szerinti szabály azt rendezi, hogy ha egy-egy szavazókörben a szavazás valamilyen egészségügyi-járványügyi okból meghiúsul, akkor milyen költségelszámolási szabályok érvényesülnek. Azonban ilyen meghiúsulásra főszabály szerint nem kerülhet sor, a törvényi szabályok ugyanis számos biztosítékot tartalmaznak arra, hogy a választás mindenképpen megtartható legyen minden szavazókörben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek