Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az Index tisztázta: a választás nem maradhat el a veszélyhelyzet miatt

Pedig a január 11-én megjelent Magyar Közlönyben, az Igazságügyi Minisztérium rendeletében olvasható, hogy mi a teendő a már kinyomtatott ajánlóívek költségeivel, ha „a választás veszélyhelyzet miatt elmarad”.

Az Azonnali szúrta ki és írta meg, hogy mi olvasható a Magyar Közlönyben a 3/2002. (I. 11) számú IM rendelet alatt: Ha a választás veszélyhelyzet miatt elmarad, de az OEVI (Országos Egyéni Választási Iroda) a Ve. 121. § (2) bekezdése szerinti ajánlóívet már kinyomtatta, az ellátandó feladatokkal kapcsolatos normatívák alapján a támogatás megállapításra kerül.

Az Alaptörvény betűje szerint: az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével – az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani. - Az alkotmányos kötelem szerint tehát elmaradásról nem lehet szó, legfeljebb az április 3-ai dátumhoz képest 58 napos halasztást eredményezhet a vészhelyzet – írja az Index .

A lapot arról tájékoztatta az igazságügyi tárca, hogy az országgyűlési képviselők általános választásának megtartása az Alaptörvényből következik, ezért azt a rendkívüli jogrend nem befolyásolja.

A rendelet szerinti szabály azt rendezi, hogy ha egy-egy szavazókörben a szavazás valamilyen egészségügyi-járványügyi okból meghiúsul, akkor milyen költségelszámolási szabályok érvényesülnek. Azonban ilyen meghiúsulásra főszabály szerint nem kerülhet sor, a törvényi szabályok ugyanis számos biztosítékot tartalmaznak arra, hogy a választás mindenképpen megtartható legyen minden szavazókörben.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek