Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez az autósok túladóztatása ellen

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz által bevezetni tervezett megszorítást.

Törvénymódosítást kezdeményez az MSZP az autósok túladóztatása ellen – jelentette be közösségi oldalán a párt frakcióvezetője.

Tóth Bertalan emlékeztet: benzin esetében literenként 16,5 forinttal, gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal több adót szedne be az indokoltnál januártól az Orbán-kormány az autósoktól egy nyáron elfogadott törvénymódosítás alapján. Az MSZP szerint „a tervezett fideszes megszorítás indokolatlan és elfogadhatatlan”. Ezért törvénymódosítást kezdeményeznek.

Tóth Bertalan szerint a Fidesz által bevezetni tervezett újabb megszorítást azzal indokolta a kormány, hogy a literenként 41,3 forintos áremelést jelentő adóemelésre az „üzemanyagok adómértékének uniós adóminimum teljesítéséhez szükséges korrekciója” miatt van szükség. „Ez hazugság!” – teszi hozzá az MSZP politikusa.

A szocialisták frakcióvezetőjének álláspontja szerint a benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedékiadó-mértékek 2010 óta nem változtak, így adóemelésre sem lenne szükség, „ha Orbán és Matolcsy együtt nem tette volna tönkre a forintot: nem gyengítette volna a 265 forintos euróról 389 forintos szintre”.

Tóth Bertalan hangsúlyozza: az üzemanyagtermékeket terhelő jövedéki adó Európai Unióban alkalmazandó minimális mértékét az energiatermékek és a villamos energia közösségi adóztatási keretének átszervezéséről szóló irányelv melléklete határozza meg. Az irányelv 13. cikk (1) bekezdése értelmében azon tagállamokban, amelyek nem vezették be az eurót – mint például Magyarország – , minden évben az október első munkanapján érvényes, és az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdetett árfolyamot kell alkalmazni az adó minimális mértékének meghatározására, és azok a következő naptári év január 1-jétől érvényesek.

Az MSZP-s politikus szerint 2024. év tekintetében így 388,6 forintos euróátváltási árfolyammal kell számolni, nem pedig az Orbán-kormány által tervezett 425 forintos árfolyammal. Mindez – fogalmaz Tóth Bertalan - azt jelenti, hogy a Fidesz januártól az indokoltnál több adót szedne be az autósoktól: benzin esetében literenként 16,5 forinttal, gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz által bevezetni tervezett megszorítást, ezért kezdeményezik a 2024 januárjától hatályos adómértékek csökkentését az uniós szabályozásnak megfelelő szintre, valamint kezdeményezik az üzemanyagokat terhelő kiskereskedelmi különadó kivezetését.

Tóth Bertalan szerint így elkerülhető lenne januártól az adóváltozások miatti áremelés a benzinkutakon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek